Tripel bier – De beste bieren lokaal en internationaal


Tripel bier – Er zijn vele soorten verschillende bieren zoals; pils, IPA bier en tripel bier. De tripel is een zwaar blond bier waarbij veel gist is gebruikt tijdens het brouwproces. Tripel bieren hebben een licht zoete smaak en zijn ook geschikt voor beginnende speciaalbier liefhebbers. In dit lijstje hebben wij een selectie gemaakt van de beste tripel bieren die er in Nederland en België te vinden zijn. Deze lijst is samengesteld aan de hand van bier sommeliers die er echt verstand van hebben. Uiteindelijk kunnen smaken verschillen, dus proef zeker alle tripel bieren die in deze lijst te vinden zijn. Mis jij een tripel bier in deze lijst? Plaats dan een reactie onderaan de pagina.

Wat is tripel bier? Een tripel bier is een bier van hoge gisting en verschilt van blond tot amber gekleurd bier. De term komt uit de jaren 50 en is geïntroduceerd door trappistenbrouwer Westmalle en staat ook bekend als Pale Ale. Tripel bieren bevatten een hoog alcoholpercentage tussen de 7 en 10 procent.

Inhoudsopgave Tripel bier

1. Tripel Karmeliet – Brouwerij Bosteels
2. Gajes – Brouwerij Bruut Bier
3. Corsendonk Agnus – Bierbrouwerij Corsendonk
4. Duvel Tripel Hop – Duvel
5. La Trappe Tripel – Bierbrouwerij de Koningshoeven
6. St. Bernardus Tripel – Brouwerij St. Bernardus
7. Turf ‘n Surf – VandeStreek

1. Tripel Karmeliet

De Tripel karmeliet is een tripel bier gebrouwen door Brouwerij Bosteels in België. Het bier staat bekend als toegankelijk met een sterke hop smaak. De Karmeliet Tripel is gemakkelijk te verkrijgen in de Nederlandse supermarkten. Een leuk feitje: de Tripel Karmeliet is in 2008 uitgeroepen tot beste bier ter wereld in de categorie hogegistingsbieren (tripels).
Tripel karmeliet bier

2. Gajes

De Gajes is een Nederlands tripel bier gebrouwen in Amsterdam. Het bier bevat tonen van citrus en een sterke dry-aged hop smaak. Het bier wordt gebrouwen door Brouwerij Bruut Bier, een jonge brouwerij uit Amsterdam. De Gajes werd in 2016 verkozen tot het beste bier van Nederland tijdens de Dutch Beer Challange.
Gajes - Tripel

3. Corsendonk Agnus

Bierbrouwerij Corsendonk heeft de Consendonk Agnus uitgebracht, een fantastisch tripel bier die elke bierliefhebber moet proeven. De bierbrouwer Corsendonk is een klooster in het Belgische Oud-Turnhout. De tripel heeft een alcohol percentage van 7,5% en staat vooral bekend vanwege het fruitige aroma. Ook dit tripel bier is te verkrijgen bij de meeste Nederlandse supermarkten en slijterijen.
Corsendonk Agnus Tripel

4. Duvel Tripel Hop

De afgelopen jaren heeft bierbrouwer Duvel het speciaalbier Tripel Hop uitgebracht. Elk jaar is dit een nieuw recept en daarom zijn de bieren erg gewild. De Duvel Tripel Hop bevat tot 3x meer hop dan een normale Duvel. Naast de hop smaak staat het bier bekend om tonen van citrus. De eerste Duvel Tripel Hop stamt uit 2007 toen de bierbrouwers gingen experimenteren met andere hopsoorten om extra bitterheid toe te voegen.
Duvel Tripel Hop

5. La Trappe Tripel

Abdij Koningshoeven is het enige monnikenklooster in Nederland waar nog bier wordt gebrouwen. Het klooster is gelegen in Tilburg en kan bezocht worden. De monniken in dit klooster brouwen onder andere het tripel bier ‘La Trappe Tripel’. Het bier bevat 8% alcohol en heeft een donkerblonde kleur. Dit Tripel bier is extra speciaal omdat La Trappe het enige trappistenbier in Nederland brouwt.
La Trappe Tripel

6. St. Bernardus Tripel

Sinds 1992 wordt het Belgische St. Bernardus Tripel gebrouwen door de gelijknamige bierbrouwerij. Het is een zoet bitter bier met blonde kleur en is wat zwaarder dan de andere tripel bieren in deze lijst. De beste temperatuur om dit bier te drinken ligt rond de 10 graden. De St. Bernardus Tripel moet dus niet ijskoud zijn.
St Bernardus Tripel Bier

7. Turf ‘n Surf

De Turf ‘n Surf is een bier van brouwerij VandeStreek (Utrecht). Het bier bevat een kleine hoeveelheid gerookte mout en een klein beetje zeezout. Dit geeft volgens de brouwers een “subtiele zweem van rook”. De bierbrouwes hebben zich laten inspireren door Australische zomers aan de kust. Deze tripel bevat 8,5% alcohol en is goed te combineren bij visgerechten. De Turf ‘n Surf is te vinden bij verschillende lokale Utrechtse kroegen en slijterijen.
Surf n Turf bier


3 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Bij Duvel slaat die ‘Tripple Hop’ op de drievoudige hopping waarbij de laatst hopping koud gebeurt dus na het brouwprocces! Duvel tripple hop is een zogenaamd IPA-beer.
    De gewone Duvel is wél een tripel bier stijl!