Top 10 mooiste pianoliedjes

De 10 mooiste piano muziek direct beluisteren. Heerlijk om even te ontspannen.


5. Clair de Lune – Claude Debussy

Debussy is de bekendste componisten van de Impressionischte stijl. Bij het impressionisme ging het vooral om het gevoel en de emotie, en minder om de ‘’vorm’’ (techniek). Clair de Lune betekent maanlicht.

4. La valse d’Amelie – Yann Tiersen

Yann Tiersen stond al op nummer 8 van deze lijst met een nummer van de soundtrack van Amélie. Het hoofdthema van deze film staat op nummer 4. De muziek van deze film heeft meerdere awards gewonnen, waaronder een World Soundtrack Award voor ‘Best original soundtrack of the year’.

3. Gymnopedie no. 1 – Erik Satie

Erik Satie was een Franse componist. De drie Gymnopedies worden gezien als zijn meesterwerk. Gymnopedie no. 1 is de bekendste. De stukken waren zeer vernieuwend toen hij ze schreef en waren totaal anders dan de stukken die indertijd geschreven werden. Ook de Gymnopedies zijn in veel films gebruikt en zelfs in videogames.

2. Fly – Ludovico Einaudi

Fly is een nummer van Einaudi dat ook in de soundtrack zat van Intouchables. Het nummer heeft hij echter niet speciaal voor deze film geschreven, maar het stond al op het album Divenire – dit hele album heeft overigens prachtige pianonummers – uit 2006. Fly heeft een droevige klank. Het werd bijvoorbeeld ook gebruikt door RTL bij de herdenking van de MH17 ramp in 2014.

1. Moonlight Sonata – Ludwig van Beethoven

Beethoven is natuurlijk een van de beroemdste componisten ooit, misschien wel de beroemdste. Hij schreef pianostukken, symfonieën, vioolkwartetten en zelfs een opera. Hij was een muzikaal genie en is van grote invloed geweest op alle componisten. Moonlight Sonata heet eigenlijk Piano Sonata No. 14 in C-sharp minor “Quasi una fantasia”. “Sonata Quasi una fantasia’’ betekent ongeveer ‘’een sonata die als fantasie aandoet”. De naam Moonlight Sonata had Beethoven niet zelf bedacht. De Duitse dichter Ludwig Rellstab vond dat de sonata hem herinnerde aan het reflecterende maanlicht op een meer. Beethoven was overigens toen al dood, dus hij heeft het nooit geweten. De componist werd tijdens zijn leven langzaam doof, een enorme tragedie voor een pianocomponist. Beethoven was enorm gekweld door dit verlies van zijn gehoor, vooral in de jaren 1800-1802. Deze pijn is terug te horen in de droevige klanken van de Moonlight Sonata.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Dit zijn echt mooie piano nummers. Ik ben nog aan het oefenen maar hoop dat ik over een paar jaar ook deze pianomuziek kan spelen.