Top 10 mooiste pianoliedjes

De 10 mooiste piano muziek direct beluisteren. Heerlijk om even te ontspannen.


10. Una Mattina – Ludovico Einaudi

De piano is het populairste muziekinstrument van de wereld. Piano leren spelen is voor veel mensen een droom, maar niet makkelijk. Pianomuziek luisteren kan gelukkig wel altijd. Er is natuurlijk enorm veel prachtige pianomuziek geschreven en iets mooi vinden is subjectief. Een selectie van de 10 mooiste pianoliedjes maken is dus subjectief en eigenlijk veel te klein, dus als je een nummer mist in deze lijst kan je het achterlaten in de comments. Even geen zin in klassieke pianoliedjes? Beluister dan ook eens de 10 mooiste gitaar liedjes.

“Una Mattina’’ is een van de bekendste stukken van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Einaudi componeert ‘’moderne klassieke muziek’’. Zijn muziek wordt ook vaak gebruikt bij films, zoals de bekende Franse film Intouchables. Ook dit nummer zit in deze film en de meeste mensen kennen het daar dan ook van. Het wordt daarnaast zeer vaak gebruikt bij televisieprogramma’s en documentaires.

 

9. Etude opus 9 no. 2 – Frédéric Chopin

Frédéric Chopin was een Poolse componist en wordt gezien als een van de allergrootsten. Hij leefde van 1810 tot 1849. Tijdens zijn leven werd hij al gezien als een beroemdheid. Helaas is hij maar 39 jaar geworden; waarschijnlijk is hij gestorven aan tuberculose. Ondanks dat hij niet oud geworden is, heeft hij zeer veel stuken voor de piano en de viool geschreven. Ongeveer 230 composities zijn vandaag de dag nog bekend. Etude opus 9 no. 2 is een van de bekendste nummers en zeker een van de allermooiste.

8. Le Moulin – Yann Tiersen

Yann Tiersen (1970) is een Franse componist die vooral bekend is geworden door zijn filmmuziek voor ‘’Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’’. Het hoofdthema van de film, “La valse d’Amélie, is waarschijnlijk het meest bekend (verderop in deze lijst), maar “Le Moulin” is ook een prachtig nummer.

7. La Campanella – Frans Liszt

Frans Liszt was een pianovirtuoos en was zeer vernieuwend in de muziekindustrie. Hij was geboren in Hongarije, maar spendeerde zijn tijd later vooral in Wenen en Parijs. La Campanella betekent in het Italiaans ‘’kleine bel’’. De melodie is namelijk afgeleid van een stuk van een andere componist (Paganini), waarbij een bel de melodie van ‘’La Campanella’’ speelt. Frans Liszt is één van de beroemdste pianisten van Europa. Zijn piano stukken behoren nog steeds tot de beste klassieke muziek ooit uitgebracht.

6. Prelude in E-mineur (op. 28 no. 4) – Frédéric Chopin

Chopin staat twee keer in deze lijst, en op 6 staat Prelude in E-mineur (op. 28 no. 4). Chopin heeft 24 preludes geschreven. Deze preludes worden gezien als een mijlpaal in de klassieke muziek; de noten zijn niet heel ingewikkeld, maar ze geven toch een krachtig (breekbaar) geheel. Op. 28 no. 4 is een van de meest droevige preludes, en het wordt dan ook veelvuldig gebruikt in bijvoorbeeld dramafilms. Op Chopins eigen verzoek werd dit stuk gespeeld op zijn eigen begrafenis. Frédéric Chopin was een van de beste componisten van pianomuziek. Hij bracht tijdens zijn leven de mooiste pianostukken uit die ooit zijn geschreven.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Dit zijn echt mooie piano nummers. Ik ben nog aan het oefenen maar hoop dat ik over een paar jaar ook deze pianomuziek kan spelen.