Top 10 mooiste gitaarliedjes


Mooiste gitaar liedjes | Wat zijn nou de 10 mooiste gitaar liedjes? Natuurlijk is dat een persoonlijke keuze. Maar, er zijn elektrische gitaar liedjes waar je gewoonweg niet omheen kunt. Ben je zelf niet de beste gitarist maar geniet je wel van deze stoere maar oorstrelende klanken? Dan hebben we goed nieuws. Wij hebben een top 10 met de mooiste gitaar liedjes voor je samengesteld.

10. Jimi Hendrix – Voodoo Child

Jimi Hendrix wordt in 1942 geboren in het Amerikaanse Seattle. Als jij voor zijn 12e verjaardag een elektrische gitaar krijgt van zijn vader, had hij nooit kunnen verwachten dat Jimi een echte rocklegende zou worden. Het nummer Voodoo Child is ontstaan tijdens televisieopname in de studio van Hendrix. Eén van de mooiste gitaar liedjes ter wereld staat ook wel bekend als Voodoo Chile. Er zijn uitvoeringen bekend van wel 18 minuten lang. Voodoo Child wordt Hendrix’s enige en eerste nummer 1 hit in het Verenigd Koninkrijk. Dit gebeurt in oktober 1970. Een maand nadat de legende overlijdt aan een overdosis pillen.

9. Metallica – One

Metallica is in de jaren ‘80 de meest succesvolle metalband aller tijden. Eigenlijk is dat nog steeds zo. De band heeft niet één beste gitarist. Het ensemble bestaat in de beginjaren naast drummer Lars Ulrich uit de gitaristen James Hetfield, Lloyd Grant Ron McGovney en Dave Mustaine. Nog steeds is Metallica de nummer één thrash metal band aller tijden. Eén van de mooiste gitaar liedjes van Metallica is One uit het And Justice for All album. One wordt uitgebracht in 1989. In 1994 wordt de single met zwart-wit videoclip nogmaals uitgebracht. Dit mooie elektrische gitaar nummer wordt een hit in Nederland. Metallica ontvangt tevens de eerste Grammy Award ooit in de categorie “Best Metal Performance”

8. Eric Clapton – Tears in Heaven

Eric “Slowhand” Clapton wordt geboren in 1945. De beste gitarist van zijn tijd maakt in zijn twintiger jaren deel uit van verschillende bands. Waaronder The Yardbirds en John Mayall’s Bluesbreakers. In 1973 gaat hij alleen verder en lanceert hij het album Ocean Boulevard in 1974. Langzaam transformeert Clapton van de beste gitarist tot een bekende zanger. Eén van de mooiste gitaar liedjes met een indrukwekkend verhaal speelt hij wel zelf. Tears in Heaven is een nummer dat Clapton maakt voor zijn zoontje Conor die op tragische wijze om het leven komt door een val uit een raam. Een iconisch gitaar lied met een diepe betekenis.

7. Elvis Presley – Hound Dog

Elvis Aaron Presley is de oudste van een tweeling en ziet het levenslicht in 1935. Zijn tweelingbroer Jesse overlijdt direct na de geboorte. Al op de basisschool weet Elvis de harten van zijn moeder en vele anderen te veroveren. Hij zingt Old Shep tijdens een zangwedstrijd en eindigt in de top 5. Om zijn muzikale talent te ondersteunen krijgt hij een gitaar voor zijn verjaardag. De rest is geschiedenis. Elvis Presley overleed in 1977 door overmatig medicijngebruik, drugs en overgewicht. De maker van de mooiste gitaar liedjes vindt zijn rust op Graceland. Het nummer Hound Dog mag zeker gezien worden als één van de mooiste elektrische nummers ooit gemaakt. Dit nummer is oorspronkelijk uitgebracht door Big Mama Thornton. De titel van het nummer kan worden geïnterpreteerd als een jachthond, maar ook als een gigolo. Presley brengt het herschreven en ondubbelzinnige Hound Dog uit in 1955. Volgens liefhebbers één van de mooiste gitaar liedjes ooit gemaakt.

6. Paul McCartney – Black Bird

De Britse Paul McCartney is niet alleen de beste gitarist, maar ook de beste zanger in de ogen van velen. Deze Beatle wordt geboren in 1942. Al jong leert hij elektrische gitaar spelen. Als hij 14 is schrijft McCartney zijn eerste song. Daarna vervangt hij Rod Davis in de band The Quarry Men van John Lennon. McCartney speelt in deze tijd vooral basgitaar en speelt in een band die de zanger Tony Sheridan begeleidt. In 1961 gaat de groep verder als de legendarische The Beatles. Het elektrische gitaar nummer Black Bird vertelt het verhaal van de rassenscheiding in Amerika. Het nummer bevat klanken van het nummersysteem van Johann Sebastian Bach. Geïnspireerd op de Franse Bourrée dans. Als sinds ze klein waren speelden George Harrison en Paul McCartney dit op hun gitaren.

5. Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge

De Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers kent zijn oorsprong op de middelbare school. Een groep vrienden richt een band op met de naam Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. De band bestaat uit Flea (Michael Balzary), Anthony Kiedis, Hillel Slovak en Jack Irons. Het eerste album wordt in 1985 uitgebracht maar kent nog niet veel succes. De jaren daarna worden de mooiste gitaar liedjes van de Red Hot Chili Peppers mateloos populair. Toch kampen de bandleden ook met drugsverslavingen. Slovak bekoopt dat in 1988 met de dood. Under the Bridge van het album Blood Sugar Sex Magik uit 1992 is een fantastisch elektrische gitaar nummer van de Red Hot Chili Peppers. De videoclip is goed voor een MTV Video Music Award. Dit lied vertelt alles over het drugsverleden en de verslavingen waar de bandleden mee te maken hebben gehad.

4. Queen – Brighton Rock

Queen heeft ongelooflijk veel hits en gitaarliedjes op zijn naam staan. De Britse rockband is een afgezant van Smile. Een band die minder succes heeft gekend. De beste gitarist Brian May, drummer Roger Taylor, John Deacon en Freddie “ Farrokh Bulsara” Mercury vormen samen de band Queen. Na hun debuut in 1973 gaan ze op tournee met de band Mott the Hoople. Sinds die tijd groeit de Britse band uit tot een succesvolle act. Brighton Rock is misschien wel één van de mooiste gitaar liedjes van Queen’s album Sheer Heart Attack. De song is geschreven door de gitarist Brian May. Het glam metal nummer Brighton Rock is vooral bijzonder om de elektrische gitaarsolo die maar liefst 16 minuten duurt. Naast de Queen nummers waar vaak de gitaar een belangrijke rol in speelt heeft Queen ook prachtige nummers gemaakt voor de piano.

3. Eagles – Hotel California

De Amerikaanse rockband de Eagles zijn een absolute recordhouder als het gaat om best verkochte albums. De band ontstaat in 1970 als gelegenheidsband. Bandleden zijn onder meer Don Henley, Randy Meisner, Bernie Leadon en Glenn Frey. Hun eerste country stijl nummer wordt direct goud. Ook het album Desperado uit 1973 wordt goed ontvangen. De beste gitarist Don Felder wordt aan de band toegevoegd. Een gouden zet want met Lyin Eyes ontvangen ze meerdere awards. Hotel California uit 1976 is een bekend gitaar liedje van de Eagles. Dit lied kent verschillende elektrische gitaar solo’s die iedereen wel kent. Hotel California vertelt het verhaal van het leven in California Los Angeles. Het leven is er luxe en fijn, maar je kunt er eigenlijk nooit uit ontsnappen. In Hotel California kun je wel uitchecken, maar vertrekken doe je eigenlijk nooit.

2. Pink Floyd – Comfortably Numb

Pink Floyd is een Engelse rockband die al bestaat sinds de jaren ‘60 onder de naam Sigma 6. Een drietal studenten deelt een passie voor muziek. Dit zijn Nick Mason, Roger Waters en Richard Wright. In 1964 verlaten Keith Noble, Juliette Gale en Clive Metcalf de band. Gitarist Bob Close en zanger Roger Barrett worden aangenomen. De naam veranderd in The T-Set in The Screaming Abdabs. Even later wordt de naam weer veranderd in Pink (Pink Anderson) Floyd (Floyd Council. 2 blues legendes waar de band zijn muziek in die tijd op afstemt. Comfortably Numb van het album The Wall uit 1979 is een elektrische gitaar nummer met een geweldige solo van David Gilmour. In 1995 wordt het nummer opnieuw uitgebracht met een solo van 9 minuten lang. Comfortably Numb gaat over de ontspannende werking van drugs. Je hoort het nummer als begeleiding in Pink Floyd: The Wall.

1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

De beste gitarist Jimmy Page en Robert Plant vormen de basis van de Britse band Led Zeppelin. De band kent successen sinds de oprichting in 1969. Led is een nazaat van de band The Yardbirds waar ook Eric Clapton deel van uitmaakte. Als Jimmy Page ook solo wil verdergaan wordt de band Led Zeppelin in 1968 geboren. Vooral Whole Lotta Love met de onmiskenbare gitaarriff zijn een succes. Stairway to Heaven van het album Led Zeppelin IV uit 1971 behoort tot de mooiste gitaar liedjes van de wereld. Je hoort zowel het akoestische als het elektrische gitaarspel van Jimmy Page en John Paul Jones. Er is ook iets mysterieus aan Stairway to Heaven van Led Zeppelin. Het nummer zou een backmasking bevatten met een verwijzing naar de duivel. Led Zeppelin heeft dit echter altijd ontkent.

Wat is volgens jou het mooiste gitaar liedje ooit?

We zijn benieuwd naar jouw mening. Welk gitaar liedje weet bij jou een gevoelige snaar te raken? Deel je favoriete gitaarnummers onderaan dit artikel en help andere gitartisten om nieuwe nummers te ontdekken.

Credits / Bronnen:

Omslagfoto: Flickr ©Michela Mongardi


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *