Top 10 Leukste Musea voor Kinderen


Leukste kindermuseum | Zin in een leuk uitje met de kids? Bezoek dan eens een van de musea in deze lijst. Deze musea zijn; heel interactief, makkelijk te begrijpen en speciaal ingericht voor kinderen. Ook worden er vaak speciale shows en programma’s voor kinderen georganiseerd. Bij de meeste musea uit deze lijst is de Museumkaart gewoon geldig. Er zijn ook museumkaarten beschikbaar voor kinderen tegen een speciaal tarief.

Top 10 kindermusea Nederland

Nr.Museum voor kinderen
10.Corpus (Oegstgeest)
9.Het Tropenmuseum (Amsterdam)
8.Zuiderzeemuseum (Enkhuizen)
7.Nijntje Museum (Utrecht)
6.Naturalis (Leiden)
5.Aviodome (Lelystad)
4.NEMO science museum (Amsterdam)
3.Archeon (Alphen ad Rijn)
2.Openluchtmuseum (Arnhem)
1.Het Spoorwegmuseum (Utrecht)

10. CORPUS (Oegstgeest)

Corpus is een unieke beleving. In dit museum ontdek je het menselijk lichaam door er zelf in rond te lopen. De reis begint door de roltrap te pakken en uit te komen in de knie. Vervolgens bezoek je ook het hart, de longen en de mond. Tijdens een bezoek aan CORPUS leer je alles over gezond leven, de werking van je lichaam en je organen.

9. Het Tropenmuseum (Amsterdam)

Het Tropenmuseum heeft in 1975 het programma Tropenmuseum Junior opgericht. “Tropenmuseum Junior staat bekend om het aansprekende museumconcept (zien, aanraken, beleven en meedoen) en heeft als algemene doelstelling het stimuleren van een open blik op de wereld.” Regelmatig organiseert het Tropenmuseum tentoonstellingen speciaal voor kinderen. Momenteel is de kindertentoonstelling Sabi Suriname te zien in het Tropenmuseum. Deze tentoonstelling gaat over de band tussen Nederland en Suriname.

© Tropenmuseum Amsterdam

8. Zuiderzeemuseum (Enkhuizen)

Het Zuiderzeemuseum toont de cultuur en vissersgeschiedenis van de Zuiderzee. Er zijn verschillende vissersdorpjes nagebouwd en er worden oude ambachten gedemonstreerd. Kinderen kunnen zich goed vermaken in dit interactieve museum. Ze kunnen o.a een oud schooltje en een touwmakerij bezoeken. De Museumkaart is geldig bij het Zuiderzeemuseum.

© Zuiderzeemuseum

7. Nijntje Museum (Utrecht)

Waarschijnlijk is iedereen opgegroeid met Nijntje! In Utrecht vind je het Nijntje museum volledig ingericht in de bekende stijl. Veschillende scenes zijn uitgebouwd en kinderen kunnen op ontdekkingstocht.

6. Naturalis (Leiden)

Naturalis is een zeer indrukwekkend museum over biodiversiteit en natuur. Tijdens een bezoek aan Naturalis kom je o.a. terecht in de ijstijd maar sta je ook oog in oog met een dinossaurus. Voor kinderen is er heel veel te ontdekken in dit museum. Zo is er een live science zaal waar wetenschappers vertellen over hun werk en ervaring en is er een ruimte waar je een aardbeving kan beleven. Het opgezette skelet van de Tyrannosaurus Rex is het topstuk van dit museum.

© Nico Garstman – Naturalis

5. Aviodome (Lelystad)

Het Aviodome staat helemaal in het teken van vliegtuigen en luchtvaart. Dit museum is gevestigd op Lelystad Airport en toont meer dan 100 verschillende vliegtuigen. Kinderen leren hier over de geschiedenis en opkomst van de luchtvaart en kunnen daarnaast hun eigen vliegbrevet behalen.

4. NEMO Science Museum (Amsterdam)

Het NEMO Science Museum is één van de beste Amsterdamse musea voor kinderen. Er zijn veel natuurkundige proefjes te doen en alles is interactief. Daarnaast is NEMO gelegen in een spectaculair gebouw vlakbij het Centraal Station.

© DigiDaan – NEMO

3. Archeon (Alphen ad Rijn)

Het Archeon is een openluchmuseum in Alphen aan den Rijn. Het museum toont het leven tijdens de prehistorie, Romeinse tijd en vroege middeleeuwen. Het is vooral leuk om de speciale thema evenementen te bezoeken met je kinderen. Bekijk hieronder een impressie video van Archeon:

2. Openluchtmuseum (Arnhem)

Één van de leukste museums voor kinderen is het openluchtmuseum in Arnhem. In dit museum ontdek je de Nederlandse geschiedenis langs verschillende nagemaakte dorpjes en gebouwen. Je kan er onder andere een molen beklimmen maar ook een rondje maken in één van de klassieke trams.

© Openluchtmuseum Arnhem

1. Het Spoorwegmuseum (Utrecht)

Verreweg het leukste kindermuseum in Nederland is het Spoorwegmuseum (Utrecht). In dit museum zijn verschillende themagebieden gebouwd waarbij kinderen en volwassenen de geschiedenis van de trein kunnen ontdekken. Er zijn meerdere attracties zoals een nieuwe simulator en een achtbaantje. Het kroonjuweel van dit museum is een replica van de eerste stoomtrein van Nederland ‘De Arend’. Deze staat opgesteld in een speciaal themagebied welke toegankelijk is via een smalle mijnschacht. Daarnaast zijn er veel verschillende treinen en stations te bezichtigen.

© Spoorwegmuseum Utrecht

0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *