Top 10 Filmmuziek

De mooiste filmmuziek samengevat in een lijstje.


De mooiste filmmuziek samengevat in een top 10 lijstje | Kan jij ook heerlijk wegdromen bij filmmuziek? Speciaal voor alle liefhebbers van filmmuziek hebben wij de mooiste soundtracks en composities op een rij gezet. De lijst bestaat uit een groot aantal klassiekers zoals muziek van componist ‘Ennio Morricone’ (Once Upon a Time in the West) maar ook uit nieuwe filmmuziek zoals ‘The Lord of the Rings’.

De Geschiedenis van Filmmuziek

Tot 1930 werden films vertoond zonder muziek en geluid. In bioscopen was vaak een pianist of orgel aanwezig. In de Amsterdamse bioscoop Tuschinski is in de grote zaal nog een groot orgel te zien uit die tijd. Later werd steeds vaker gebruik gemaakt van een audiospoor waarmee vooraf opgenomen muziek synchroon kon worden afgespeeld met de filmprojector. Doordat er nog weinig elektronische muziek-effecten mogelijk waren werd er veel gebruik gemaakt van orkesten. De klassieke filmmuziek is dan ook te vergelijken met klassieke muziek of opera.

De 10 Mooiste Filmmuziek Composities

Nr.SoundtrackComponist
10.Saving Private RyanJohn Williams
9.The Last MohicansTrevor Jones en Randy Edelman
8.Chariots Of FireVangelis
7.InterstellarHans Zimmer
6.AmélieYann Tiersen
5.The Hateful EightEnnio Morricone
4.TitanicJames Horner
3.Lord of the RingsHoward Shore
2.Schindler’s ListJohn Williams
1.The Lion KingHans Zimmer

10. Saving Private Ryan – John Williams

Saving Private Ryan is een van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt. Componist John Williams schreef de filmmuziek voor deze met Oscar bekroonde film.

9. The Last Mohicans – Randy Edelman

‘The Last Mogicans’ is een film uit 1992. De film gaat over het uitsterven van een indianenstam in de VS. Componisten Trevor Jones en Randy Edelman schreven de filmmuziek voor deze prachtige film.

8. Chariots of Fire – Vangelis

Chariots of Fire bevat één van de bekendste filmsoundtracks ooit. Veel mensen herkennen wel de filmmuziek maar weten niet dat deze afkomstig is uit de gelijknamige film. De soundtrack van ‘Chariots of Fire’ werd onder andere gebruikt tijdens de opening van de Olympische Spelen in London.

7. Interstellar – Hans Zimmer

Hans Zimmer is één van de bekendste componisten van filmmuziek en staat met meerdere titels in deze lijst. Veel fans van Hans Zimmer zijn het erover eens dat zijn soundtrack van Interstellar tot de absolute top behoort. Hans Zimmer wordt verder ook geroemd door zijn filmmuziek van Inception en The Lion King (nummer 1).

6. Amélie – Yann Tiersen

Één van de bekendste pianonummers ooit is afkomstig uit de Franse film “Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain”. Dit is niet zonder reden want de filmmuziek uit Amélie is werkelijk prachtig.

5. The Hateful Eight – Ennio Morricone

Ennio Morricone was een grootheid binnen de filmmuziek. Zijn bekendste werk ‘Once Upon a Time in the West’ werd uitgebracht in 1968. De soundtrack voor ‘The Hateful Eight’ in 2015 was een van zijn laatste werken. Ennio Morricone ontving de Oscar voor mooiste soundtrack voor deze filmtitel.

4. Titanic – James Horner

Veel mensen weten zich direct de soundtrack van de film ‘Titanic’ te herinneren. Naast de titelsong van Celine Dion wist James Horner een gevoelige snaar te maken met zijn soundtrack. James Horner liet zich inspireren door Ierse volksmuziek gecombineerd met een uitgebreid koor.

3. Lord of the Rings – Howard Shore

Voor Fantasyliefhebbers is de filmmuziek van ‘The Lord of the Rings’ een meesterwerk. Howard Shore had zich voor deze composities compleet verplaatst in de sprookjeswereld van Tolkien. Het eerste deel van The Lord of the Rings ‘The Fellowship of the Ring’ won dan ook de Oscar voor beste Originele muziek.

2. Schindler’s List – John Williams

Op nummer twee staat de emotionele soundtrack uit ‘Schindler’s List’. John Williams componeerde voor deze waargebeurde aangrijpende oorlogsfilm een nummer waarin de viool een solo rol kreeg toegewezen. De filmmuziek past perfect bij de gevoelige scène van regisseur Steven Spielberg.

1. The Lion King – Hans Zimmer

Door velen wordt de filmmuziek van The Lion King gezien als de mooiste filmmuziek ooit uitgebracht. Disney’s ‘The Lion King’ werd voor het eerst uitgebracht als tekenfilm in 1994. Hans Zimmer componeerde voor deze filmtitel een compleet album met zowel vrolijke als emotionele muziek.

Naslag:

Omslagfoto: ©blondinrikard


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *