Top 10 Beste Oorlogsfilms

Een overzicht van de meest aangrijpende oorlogsfilms


Beste Oorlogsfilms | Voor dit artikel hebben we onderzoek gedaan naar de beste oorlogsfilms. Hiervoor hebben we onderscheid gemaakt in verschillende sub-genres zoals;

  • Tweede wereldoorlog films
  • Films over snipers en scherpschutters
  • Oorlogsfilms over terroristen
  • Dramatische oorlogfilms

Alle oorlogsfilms in deze lijst zijn beoordeeld door filmexperts met goede kritieken en hoge IMDB scores. De meeste films in deze lijst hebben prestigieuze prijzen ontvangen zoals een Oscar of Golden Globe. Het is mogelijk om films die nog niet in de lijst zijn opgenomen te delen. Gebruik hiervoor het reactieformulier onderaan dit artikel.

De 10 Beste Oorlogsfilms

Nr.OorlogsfilmSubgenre
10.Black Hawk DownHedendaagse oorlog
9.The Hurt LockerHedendaagse oorlog
8.The Thin Red LineTweede wereldoorlog
7.1917Eerste wereldoorlog
6.American SniperScherpschutter
5.Der UntergangDramatische oorlogsfilm
4.ValkyrieTweede wereldoorlog
3.Schindler’s ListTweede wereldoorlog
2.Saving Private RyanDramatische oorlogsfilm
1.DunkirkTweede wereldoorlog

10. Black Hawk Down

Details:
– Jaartal: 2001
– IMDB: 7,7

Black Hawk Down is een oorlogsfilm gebaseerd op een actie van het Amerikaanse leger in 1993. Een Amerikaanse gevechtseenheid werd toen in Somalië ingezet om twee Somalische spionnen te ontvoeren. De actie werd uiteindelijk een mislukking toen Somalische strijdkrachten twee Amerikaanse Black Hawk helikopters uit de lucht schoten.

9. The Hurt Locker

Details:
Jaartal: 2008
IMDB: 7,5

The Hurt Locker is een oorlogsfilm die zich afspeelt in Irak. Aan het begin van de film komt een Amerikaanse soldaat die werkt bij de explosieve opruimingsdienst om het leven door een bermbom. De film volgt vervolgens de missie van de opruimingsdienst in Irak.

8. The Thin Red Line

Details:
Jaartal: 1998
IMDB: 7,6

‘The Thin Red Line’ is een oorlogsfilm die maarliefst 7 Oscar nominaties heeft ontvangen. De film volgt een Amerikaanse gevechtseenheid die de taak hebben gekregen om een Japans eiland te bezetten.

7. 1917

Details:
Jaartal: 2019
IMDB: 8,3

1917 is een recente oorlogsfilm uit 2019. Deze oorlogsfilm volgen de twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake die de taak krijgen om een belangrijke boodschap te bezorgen bij een commandant van het leger. De film speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog en Schofield en Blake moeten dan ook een gevaarlijke tocht door de loopgraven afleggen om hun missie af te ronden.

6. American Sniper

Details:
Jaartal: 2014
IMDB: 7,3

American Sniper is een waargebeurd oorlogsdrama. De film volgt NAVY SEAL sluipschutter Chris Kyle die wordt uitgezonden naar verschillende oorlogsgebieden. American Sniper is een zeer aangrijpende film en een must-see voor liefhebbers van hedendaagse oorlogsfilms.

5. Der Untergang

Details:
Jaartal: 2004
IMDB: 8,2

De Tweede Wereldoorlogsfilm ‘Der Untergang’ volgt de laatste dagen van Adolf Hitler in zijn bunker in Berlijn. In deze rauwe film is de ondergang van Nazi Duitsland vastgelegd inclusief alle gruwelijkheden van dat moment. Der Untergang is een zeer beklemmende en dramatische film.

4. Valkyrie

Details:
Jaartal: 2008
IMDB: 7,1

Valkyrie is een op waarheid gebaseerde film uit de Tweede Wereldoorlog. Valkyrie gaat over een mislukte aanslag op het leven van Hitler. Op 20 juli 1944 werd er een bomaanslag uitgevoerd met als doel om Hitler in een bunker om het leven te brengen. De film Valkyrie laat zien hoe deze missie tot stand kwam.

3. Schindler’s List

Details:
Jaartal: 1993
IMDB: 8,9

Schindler’s List is een film die vaak in Top 10 lijstjes voorkomt. Zo bevat Schindler’s List een van de mooiste soundtracks ooit gemaakt. De film is waargebeurd en vertelt het verhaal van Oskar Schindler, een Duitse fabrieksdirecteur. Schindler besloot om Joden te helpen door ze massaal werk te geven in zijn fabrieken. Hierdoor wist hij duizenden Joden te redden van vernietiging in de concentratiekampen.

2. Saving Private Ryan

Details:
Jaartal: 1998
IMDB: 8,6

De oorlogsfilm Saving Private Ryan begint in 1944 tijdens D-Day. Gedurende deze speciale operatie komen er drie broers om het leven. Hierop mag de vierde broer terugkeren naar huis om voor zijn ouders te zorgen. Echter is de vierde broer (James Ryan) niet te bereiken. Hierop wordt Kapitein Miller op een missie gestuurd om James Ryan te vinden en naar huis te brengen.

1. Dunkirk

Details:
Jaartal: 2017
IMDB: 7,8

Dunkirk is een spectakelfilm van regisseur Christopher Nolan. De film speelt zich af tijdens de bezetting van Duinkerke en de speciale reddingsoperatie door het Britse leger. Deze oorlogsfilm is prachtig in beeld gebracht en is genomineerd voor maar liefst 8 Oscar’s.

Meer Oorlogsfilms

We zijn benieuwd wat jouw favoriete oorlogsfilm is. Deel jouw mening onderaan dit artikel en help filmfans bij het vinden van nieuwe filmtitels. Zin in nog meer films? Bekijk dan onze andere Top 10 filmlijstjes.

Noot:

© Omslagfoto – Dunkirk © WARNER BROS.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik vind dat Schindler’s list op 1 hoort te staan. Dat is echt een betere film dan Dunkirk! Die vond ik namelijk nogal tegenvallen.