Top 10 snelste dieren ter wereld


Wat is het snelste dier? –  De snelste mens ter wereld, Usain Bolt, heeft een maximumsnelheid van zo’n 45 km per uur. Dit lijkt misschien razendsnel, maar het valt in het niet bij de snelste dieren ter wereld. In dit artikel zetten wij de 10 snelste dieren op een rijtje.

10. Eland

Op de laatste plek van de top 10 snelste dieren staat de eland. De eland is een van de grootste hertensoorten en kan een snelheid van ongeveer 75 km/uur halen. Dit is best verrassend, want elanden zijn niet zo slank gebouwd als bijvoorbeeld een gazelle. Zorg dat je geen ruzie krijgt met een eland, want je zal het niet van hem winnen. De Eland is het snelste dier in Scandinavië.

Eland is een van de snelste zoogdieren ter wereld

9. Haas

Het volgende snelle dier is een kleine diersoort; de haas. De haas kan heel hard rennen, en bepaalde soorten kunnen zelfs een snelheid van 75 kilometer halen. Hierdoor zijn ze sneller dan de meeste andere dieren en zijn ze dus moeilijk om te vangen. Nederland valt ook onder het leefgebied van de haas, en dus kun je deze snelle dieren gewoon bij jou in de buurt tegenkomen.

De haas is een van de snelste dieren

8. Thomsongazelle

Thomsongazelles moeten wel snel zijn, want ze zijn de prooi van leeuwen en cheetahs. Ze komen namelijk in hetzelfde leefgebied voor (delen van Afrika). Ze kunnen hun vijanden vaak voorblijven doordat ze met een snelheid van 80 km/uur kunnen rennen. De gazelles kunnen zo hard lopen omdat ze erg licht (20-30 kg) en erg gespierd zijn.

Thomsongazelle snelle dieren

7. Leeuw

De koning der dieren mag natuurlijk niet in de top 10 snelste dieren ter wereld ontbreken; de leeuw. Leeuwen zijn eigenlijk hele luie dieren; soms rusten ze wel 20 uur per dag. Ze sparen hun energie om te jagen, en door die opgespaarde energie kunnen ze met een snelheid van bijna 80 km/uur rennen. Ze jagen op veel verschillende soorten dieren, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde Thomsongazelle. Bij de jacht op grotere dieren werken deze snelle dieren samen in groepen. De leeuw is de enige katachtige die in sociale groepen leeft. Let wel op; de leeuw is ook een van de gevaarlijkste dieren voor de mens.

Leeuw is een van de snelste dieren ter wereld

6. Blauwe Gnoe

Een grote prooi van de leeuw is de blauwe gnoe. Gelukkig voor de gnoe kunnen ze zelf ook behoorlijk hard lopen; 80 km/uur. Daarnaast hebben ze een goed uithoudingsvermogen, doordat ze jaarlijks duizenden kilometers afleggen. Ze leven met elkaar in een kudde, wat gunstig is voor hun overlevingskansen bij een aanval van bijvoorbeeld een leeuw. De blauwe gnoe staat op plek 6 in de top 10 snelste dieren.

Blauwe Gnoe, woestijn


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *