Oeteldonkse muziek, dit zijn de nummers tijdens carnaval in Den Bosch


Oeteldonkse muziek – Ga jij carnaval vieren in Oeteldonk? Oftewel ga jij op stap in Den Bosch tijdens carnaval? Waarschijnlijk ken je veel Oeteldonkse muziek nog niet. In dit artikel hebben wij de beste carnavalsmuziek uit Oeteldonk in een lijstje gezet. De lijst bestaat zowel uit klassiekers als recente carnavalsnummers. Voor Bosschenaren is hun eigen gemaakte carnavalsmuziek erg belangrijk. Er zijn in Den Bosch dan ook wel honderd carnavalsclubs te vinden die hun eigen liedjes maken. Sommige Oeteldonkse nummers hebben een echte cultstatus bereikt waardoor heel Den Bosch deze nummers kan meezingen. Wil je niet overkomen als een carnavalstoerist? Beluister dan zeker de onderstaande nummers want dit zijn de meest bekende Bossche carnavalsnummers.

Heb jij carnavalsliedjes die we aan deze lijst kunnen toevoegen? Deel deze nummers dan onderaan het artikel. Zo kunnen wij de lijst met de beste liedjes uit Oeteldonk toevoegen aan de lijst.

Het Kwekfestijn

Den Bosch kent vele carnavalsclubjes die elk jaar hun eigen lied uitbrengen. Dit doen zij tijdens het Kwekfestijn, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij een jury het beste Bossche carnavalsnummer van dat jaar kiest. Veel nummers in deze lijst hebben het Kwekfestijn gewonnen en hebben daardoor veel publiciteit gekregen. Ook worden de beste elf nummers elk jaar uitgebracht op een cd. Wil je meer weten over het Kwekfestijn? Bekijk dan ook de website van de Oeteldonksche Club.

Inhoudsopgave

1. Ik Ken Munne Mens Nie Veinde – Sophie Peeters
2. Anoesjka – Spuit Elluf en ut Grôôt Oeteldonks Slavenkoor
3. Blauw – Vergimmes Mooi
4. Ooit – Jubileumlied 2012
5. Knillis waor un beest – ut
6. Ge mag oew rooie roze houwe – De Femmelie
7. Wa is ut heet – Attenooije
8. Traone in m’n ooge – No nonsens
9. Ik ben verliefd – S.M.O. Attenooije
10. Gaoi UT mar aon de buurvrouw vraoge! – C.V. Jong Telènt
11. Blèf bij mijn – Foe Jong Bende

1. Sophie Peeters – Ik Ken Munne Mens Nie Veinde

Een van de bekendste klassiekers uit Oeteldonk is gezongen door Sophie Peeters. Het nummer ‘Ik Ken Munne Mens Nie Veinde’ werd uitgebracht in 1981 en is een echte Oeteldonkse meezinger. Het nummer gaat over een vrouw die nooit carnaval viert en toch besluit om eens te gaan. Het bevalt haar echter niet dus wilt ze liever terug naar de bank.

2. Anoesjka – Spuit Elluf en ut Grôôt Oeteldonks Slavenkoor

Steph Breukel zingt de grote Oeteldonk hit ‘Anoesjka’ samen met Spuit Elluf en ‘ut Grôôt Oeteldonks Slavenkoor’. Dit nummer is niet weg te denken tijdens carnaval in Oeteldonk en wordt dan ook altijd grijs gedraaid in de kroegen van Den Bosch. In 2017 is het nummer door het Brabants Dagblad uitgekozen tot het beste Oeteldonkse lied. Het nummer is geschreven door Ruud van de Laar en uitgebracht door de Bossche carnavalsclub Spuit Elluf.

3. Blauw – Vergimmes Mooi

Een meer recentere hit is ‘Blauw’ van de carnavlsclub Vergimmes Mooi. Het nummer wordt gezongen door Lois van der Ven en werd direct na het Kwekfestijn een grote hit. Blauw betekende ook een groot succes voor Vergimmes Mooi. De club stond ineens midden in de spotlights door dit Oeteldonkse nummer. De tekst is geschreven door Jan van der Elst en Jeffrey Verharen. In het nummer wordt er gezongen over de blauwe kiel. De blauwe kiel is een boeren overal die tijdens carnaval in Den Bosch gedragen wordt.

4. Ooit – Jubileumlied 2012

In 2012 bestond de Oeteldonkse Club 121 jaar. Dit jubileum werd gevierd met een speciaal jubileumlied genaamd ‘Ooit’. Het nummer wordt gezongen door Ad en Caroline Siemons.

5. Knillis waor un beest – ut

In 2012 werd er tijdens het Kwekfestijn een nummer opgedragen aan Knillis, een van de bekendste boeren van Oeteldonk. Knillis staat elk jaar op de markt. Hij wordt zondagochtend onthult door de prins en op dinsdag om 12 uur begraven. Het nummer won de presentatieprijs en is uitgegroeid tot een grote hit.

6. Ge mag oew rooie roze houwe – De Femmelie

Ruud van de Laar en Peter van Beijnum brengen samen met de carnavalsclub ‘De Femmelie’ het nummer ‘Ge mag oew rooie roze houwe’. Uiteraard wordt het nummer gezongen met plat Bosch accent.

7. Attenooije – Wa is ut heet

Tijdens carnaval kunnen de temperaturen in de Bossche kroegen nogal oplopen. Carnavalsclub Attenooije hebben over dit tafereel het Oeteldonkse nummer ‘Wa is ut heet’ geschreven. Deze hit is elk jaar niet weg te denken tijdens carnaval. Daarnaast heeft Attenooije nog meer grote carnavalshits uitgebracht. Deze staan ook in de lijst met beste Oeteldonkse muziek.

8. No Nonsens – Traone in m’n ooge

Dit was de winnaar van het Kwekfestijn in 2002. Het nummer ‘Traone in m’n ooge’ is de favoriet van veel Oeteldonkers. Beluister hieronder het Oeteldonkse nummer via Youtube.

9. S.M.O. Attenooije – Ik ben verliefd

Wederom staat clubje Attenooij in de lijst. Hun carnavalshit ‘Ik ben verliefd’ is uitgebracht in 2016 en behaalde de tweede plek tijdens het Kwekfestijn. Tip: De nummers van Attenooije zijn ook beschikbaar in goede kwaliteit op Spotify.

10. Gaoi UT mar aon de buurvrouw vraoge! – C.V. Jong Telènt

Carnvalsclubje C.V. Jong Telènt won het Kwekfestijn van 2018 met het nummer ‘Gaoi UT mar aon de buurvrouw vraoge!’. De carnavalsclub doet mee aan het Kwekfestijn sinds 1989. Het Oeteldonkse nummer werd tijdens carnaval 2018 grijs gedraaid in alle Bossche kroegen en viel zeer in de smaak bij het publiek.

11. Blèf bij mijn – Foe Jong Bende

De winnaar van het Kwekfestijn 2019 is Foe Jong Bende met het Oeteldonkse carnavalsnummer ‘Blèf bij mijn’. Dit nummer gaan we aankomende carnaval heel veel horen.

Oeteldonkse carnavalsmuziek, tip ons

Welk carnavalsnummer mag volgens jou niet ontbreken in deze lijst? Deel je reactie onderaan de pagina. Zo kunnen wij dit artikel blijven bijwerken en ontstaat er een complete lijst met Oeteldonkse carnavalsmuziek.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *