De 10 mooiste Amsterdamse liedjes

Dit zijn de 10 populairste Amsterdamse smartlappen uit de Jordaan


5. Bij ons in de Jordaan – Johnny Jordaan

De Amsterdamse Jordaan is de belangrijkste bron van Amsterdamse liedjes, vandaar dat er ook over deze wijk veel liedjes gemaakt zijn. “Bij ons in de Jordaan” is een van de bekendste. Het nummer is de eerste single van Johnny Jordaan, en gaat over de gemoedelijke en gezellige sfeer in de Jordaan.

4. Ik voel me zo verdomd alleen – Danny de Munk

Ciske de Rat – wie kent ‘m niet? Danny de Munk brak door toen hij deze rol vertolkte in de gelijknamige film. “Ik voel me zo verdomd alleen” is de titelsong en is vandaag de dag nog steeds een enorm populaire smartlap. Het nummer was zo populair dat het de bestverkochte single van 1984 was.

3. De glimlach van een kind – Willy Alberti

Net zoals Tante Leen en Johnny Kraaijkamp, is Willy Alberti een van de bekendste volkszangers van Amsterdam. Willy Alberti heeft veel hits geschoord, waarvan “de glimlach van een kind” een van de grootste is. Hij had ook veel hits met zijn dochter, Willeke Alberti, zoals “Een reisje langs de rijn”.

2. Tulpen uit Amsterdam – Herman Emmink

Dit is eigenlijk een vreemde eend in de bijt; “Tulpen uit Amsterdam” is van oorsprong een Duits lied, geschreven door Klaus Gunter Neumann. Het lied werd pas populair toen het in het Nederlands werd vertaald. Het liedje had zo’n groot succes dat er ook een Engelse en Franse versie werd uitgebracht.

1. Aan de Amsterdamse grachten – Wim Sonnevelt

Waarschijnlijk het bekendste lied over Amsterdam is “Aan de Amsterdamse grachten”, wat iedereen kan meezingen (of in ieder geval neuriëren). “Aan de Amsterdamse grachten” is al in 1949 geschreven door Pieter Goemans. Later is het door tientallen artiesten gecovered. De bekendste versie is van Wim Sonneveld, een van de bekendste Nederlandse cabaretiers ooit. Het jaarlijks terugkerende Prinsengrachtconcert wordt traditioneel afgesloten met dit nummer.

Jouw favoriete Amsterdamse liedjes

Wat is jouw favoriete Amsterdamse liedje? Deel je reactie onderaan de pagina, zo kunnen wij de top 10 blijven bijwerken.

 

0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

MIS DEZE LIJSTJES NIET