De 10 mooiste Amsterdamse liedjes

Dit zijn de 10 populairste Amsterdamse smartlappen uit de Jordaan


Amsterdam heeft meer dan alleen de Wallen, het Rijksmuseum en de grachten; muziek! Amsterdamse muziek is onmisbaar in een echte bruine kroeg en liedjes uit Amsterdam zijn dan ook nog steeds erg populair. Een groot deel van de bekendste Amsterdamse muziek komt uit de Jordaan en is van bekende Amsterdamse artiesten zoals Tante Leen en Johnny Jordaan. In dit artikel hebben wij de 10 mooiste Amsterdamse liedjes op een rijtje gezet, zodat jij heerlijk met deze smartlappen mee kan zingen.

10. Oh Johnny – Tante Leen

Tante Leen is een van de bekendste artiesten uit de Amsterdamse Jordaan. ”Oh Johnny” is een van haar bekendste liedjes. Deze smartlap is gericht aan een andere beroemdheid uit Amsterdam; Johnny Jordaan, waar ze vaak mee optrad. “Oh Johnny” is uitgebracht in 1956 en is nog steeds een veelgehoord lied in Amsterdam (en daarbuiten!).

9. Er is een Amsterdammer doodgegaan – Johnny Kraaijkamp

“Er is een Amsterdammer doodgegaan” is eigenlijk geschreven, maar de bekendste uitvoerder van het lied is Johnny Kraaijkamp. Johnny Kraaijkamp was niet alleen zanger, maar ook cabaretier en acteur. “Er is een Amsterdammer doodgegaan” is geen vrolijke meezinger, maar wel een prachtig lied.

8. Bloed, zweet en tranen – Andre Hazes

André Hazes is natuurlijk de bekendste volkszanger aller tijden en hij was zo Amsterdams als maar zijn kan, dus hij mag zeker niet in deze lijst ontbreken. Bloed, zweet en tranen is een van zijn bekendste nummers. Er is zowel een film als een musical van Andre Hazes gemaakt, die beide de naam van dit nummer hebben. Vooral in de voetbalwereld is “Bloed, zweet en tranen” populair.

7. Geef mij maar Amsterdam – Johnny Jordaan

In een lijst met de mooiste Amsterdamse liedjes, moet natuurlijk ook een liedje staan over de stad zelf. “Geef mij maar Amsterdam” werd in 1956 uitgebracht en was gelijk een grote hit. Het is nog steeds een bekende melodie, die eigenlijk iedereen wel herkend.

6. Mijn stad – Danny de Munk

Danny de Munk is vooral bekend met de titelsong van de film Ciske de Rat (nummer 4), maar “Mijn stad” hoort zeker ook in deze top 10 van mooiste Amsterdamse liedjes thuis. “Mijn stad” werd uitgebracht na de doorbraak van Danny, en stond lange tijd hoog in de hitlijsten.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *