Top 10 meest criminele steden van Europa


Meest criminele steden Europa | Wat zijn de 10 meest criminele steden van Europa? Ook binnen de Europese Unie kennen we steden waar de criminaliteit hoog is. Ga je binnenkort op vakantie of wil je graag emigreren? Dan wil je natuurlijk wel weten of je veilig in een stad kunt wonen, werken en leven. Gelukkig zijn de meeste Europese steden erg veilig. Zo staan grote Nederlandse steden als Amsterdam en Rotterdam niet in deze lijst. Ook zijn Europese steden vaak veel veiliger dan Amerikaanse steden omdat er in de Verenigde Staten veel meer wapens in omloop zijn.

Wel is het slim om als toerist waarzaam te zijn tijdens een Europese stedentrip. Grote steden als Barcelona en Parijs staan namelijk bekend om zakkenrollers die vooral actief zijn in het openbaar vervoer. Gelukkig merk je als toerist weinig tot niets van zware criminaliteit.

Tip: Bekijk ook de 10 meest criminele steden van Nederland.

Meest criminele steden Europa

Nr.Europese stad
10.Barcelona
9.Milaan
8.Parijs
7.Boekarest
6.Londen
5.Athene
4.Madrid
3.Belgrado
2.Boedapest
1.Kiev
Bron: Business Insider

10. Barcelona

Barcelona is een stad die bekend staat om het enorme aantal actieve zakkenrollers. Ook neemt het aantal autodiefstallen en woninginbraken toe. Het gaat dan met name om huurauto’s van toeristen. Hierbij moet je vooral opletten in drukke gebieden zoals toeristische trekpleisters en pleinen.

9. Milaan

Ook de Europese stad Milaan gaat gebukt onder criminaliteit en verdient een plaats in deze top 10. De FBI heeft zelfs een waarschuwing afgegeven voor een terroristische dreiging aan de beroemde Sint-Pietersbasiliek, de Duomo en La Scala. Daarnaast kent het centrum van Milaan veel kleine criminaliteit zoals zakkenrollers, oplichters en bedelaars.

8. Parijs

De stad van de liefde is tegelijkertijd ook gevaarlijk. Vooral toeristen worden hier vaak het slachtoffer van criminele activiteiten op straat. Denk hierbij aan zakkenrollen in de metro van Parijs en het welbekende “balletje balletje”. Ook kent Parijs een aantal aanslagen zoals op het poppodium Bataclan in Parijs. Hierbij kwamen 130 mensen om het leven. Het aantal incidenten in Parijs ligt gemiddeld hoger dan in andere Europese steden zoals Amsterdam en Kopenhagen.

7. Boekarest

Boekarest in Roemenië behoort ook tot één van de 10 meest criminele steden van Europa. Hoewel de georganiseerde misdaad vrij laag is, floreert de corruptie en de kleine criminaliteit in Boekarest zoals tasjesdieven en zakkenrollers. Zeker op drukbezochte plaatsen zijn veel bendes actief die misdaden plegen.

6. Londen

Ook Londen staat in deze top 10 met criminele steden in de Europese Unie. Vooral in sommige arme districten is het onveilig zoals Peckham en Finsbury Park. In de gemeente Lambeth kun je te maken krijgen met drugshandel en prostitutie. De Londonse wijk Peckham staat vooral bekend om de vele berovingen met geweld gepleegd door georganiseerde bendes.

5. Athene

In Athene is er veel armoede en criminaliteit. Dit wordt vooral veroorzaakt door de langdurige bezuinigingsmaatregelen door de Griekse overheid. In deze Europese stad kun je te maken krijgen met gewelddadige demonstraties die uitlopen op rellen. Daarnaast wordt de Griekse stad door de toestroom van migranten steeds onveiliger. Als toerist heb je vooral te maken met kleine criminaliteit zoals zakkenrollers en tasjesdieven, maar ook creditcardfraude komt in deze stad veel voor.

4. Madrid

Madrid heeft vooral te maken met sociale onrust en werkloosheid. Dat komt omdat ook deze Spaanse stad gebukt gaat onder strenge bezuinigingsmaatregelen. De werkloosheid is het hoogst onder jongeren waardoor er veel demonstraties en rellen plaatsvinden. In Madrid kun je als toerist geconfronteerd worden met oplichting en beroving. Het is daarom aan te raden om zo min mogelijk dure bezittingen mee te nemen op straat.

3. Belgrado

De stad Belgrado kent weinig tot geen criminaliteit of geweldsdelicten. Toch staat Belgrado in deze top 10 van meest criminele steden in Europa. Dat komt door de grootschalige corruptie en oplichting door de politie en overheid. Hierdoor is Belgrado onveiliger dan andere Europese steden omdat overheidsorganen zoals veiligheidsdiensten minder goed functioneren. Daarnaast is er in sommige districten sprake van diefstal en vandalisme.

2. Boedapest

Boedapest is een relatief veilige stad. Wel is er sprake van veel sociale onrust. Dat wordt veroorzaakt door de vluchtelingencrisis waardoor er regelmatig chaotische protesten plaatsvinden. Deze protesten vinden vaak plaats op drukke locaties zoals de metro- en treinstations. De regering van Boedapest heeft besloten om de enorme toestroom van migranten in te dammen.

1. Kiev

Op de nummer 1 van meest onveilige grote Europese steden staat Kiev. Dit komt uiteraard door de oorlog met Rusland en het bijkomende geweld. Het Russische leger schiet met regelmaat raketten af op de stad waarbij verschillende gebouwen zijn ingestort. Uiteraard is deze situatie heel anders dan andere Europese steden omdat Oekraine daadwerkelijk in een oorlogssituatie zit.

Buiten de oorlog tussen Roemenië en Rusland om, heeft de hoofdstad ook voor deze periode al te maken met onrust onder de bevolking. De relatie met Rusland is altijd strijdlustig geweest. In de Krim regio vinden de meeste diefstallen en vandalisme plaatst. Daarnaast staat Kiev ook bekend om de vaak gewelddadige manier van protesteren.

Bronnen

Omslagfoto: ©Wolfgangfoto – Flickr
Business Insider: The 17 most unsafe cities in Europe


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *