De 10 kleinste landen ter wereld


Kleinste landen ter wereld – Sommige landen zijn zo klein dat deze niet te zien zijn op een wereldkaart. In dit lijstje ontdek je de 10 kleinste landen ter wereld. De volgende kleine landen zijn gerangschikt op aantal vierkante kilometer. Het valt op dat er een aantal kleine landen dicht in de buurt van Nederland liggen. Denk hierbij aan; Liechtenstein, Monaco en San Marino. Andere kleine landen zijn vaak eilanden die in het verleden zijn erkent als land. Naast deze kleine landen zijn er uiteraard ook grote landen. In ons artikel landen met de meeste inwoners ontdek je de grootste landen ter wereld.

Inhoudsopgave kleinste landen ter wereld

1. Vaticaanstad
2. Monaco
3. Nauru
4. Tuvalu
5. San Marino
6. Liechtenstein
7. Marshalleilanden
8. Saint Kitts en Nevis
9. Seychellen
10. De Malediven

1. Vaticaanstad

Het Vaticaanstad is een mini-staat gelegen in Rome. Vaticaanstad staat bekend als de residentie van de Paus. Daarnaast bestaat het complete land voornamelijk uit kerken waarvan de Sint-Pietersbasiliek de bekendste is. Het land heeft slechts een oppervlakte van 0,44 vierkante kilometer. Ook wonen er slechts 770 mensen in Vaticaanstad.

aantal inwoners Vaticaanstad

2. Monaco

De dwergstaat Monaco ligt in Zuid-Europa tegen de Franse grens. Het land heeft nog geen oppervlakte van 2 vierkante kilometer en in totaal wonen er zo’n 30.500 mensen in Monaco. Het land staat vooral bekend als luxe paradijs. In de stad Monte Carlo zijn dan ook dure casino’s en hotels te vinden. Het mini-land Monaco heeft zelfs een vorstenhuis en koning.

Monaco ministaat

3. Nauru

In de grote stille oceaan ligt Nauru, een mini eiland met een oppervlakte van slechts 21 vierkante kilometer. Op het eiland wonen zo’n 9.640 inwoners die vooral leven van het toerisme. Nauru is de kleinste eilandenstaat ter wereld en het op twee-na kleinste land ter wereld.

Nauru eiland

4. Tuvalu

Tuvalu is een smal eiland gelegen in de grote oceaan ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië. Naast dat Tuvalu een van de kleinste landen ter wereld is is het tevens een van de meest afgelegen landen. Er wonen zo’n 11.000 mensen op Tuvalu en in totaal heeft het eiland een oppervlakte van 425 vierkante kilometer. Tuvalu was voorheen een Britse kolonie. Inmiddels is het eiland zelfstandig al is Koningen Elisabeth II officieel nog wel staatshoofd.

Tuvalu eiland

5. San Marino

San Marino is een dwergstaat die net zoals Vaticaanstad gelegen is in Italië. San Marino bestaat voornamelijk uit de gelijknamige stad met een paar omliggende dorpen die ook nog tot de landsgrenzen behoren. Er wonen zo’n 30.500 inwoners in San Marino. Het land heeft een totale oppervlakte van 61 vierkante kilometer. San Marino is een vakantiebestemming voor veel Italianen.

San Marino

6. Liechtenstein

Het kleine land Liechtenstein is een Vorstendom en ligt tegen de grens van Zwitserland aan. De voertaal in Liechtenstein is Duits en de geldende valuta is de Zwitserse Frank. Het aantal inwoners in Liechtenstein ligt rond 38.200 (2017). De totale oppervlakte van het kleine land bedraagt 160 vierkante kilometer. Ondanks de kleine afmetingen telt Liechtenstein nog 11 gemeenten met elk een eigen politiek bestuur.

Liechtenstein

7. Marshalleilanden

In de buurt van mini-eiland Tuvalu liggen de Marshalleilanden. Een groep kleine eilanden vormen daar samen het land ‘Republiek der Marshalleilanden’. Het inwoneraantal van de Republiek der Marshalleilanden bedroef in 2017 75.500 inwoners. De totale oppervlakte van de eilanden bedragen zo’n 181 vierkante kilometer. De Marshalleilanden behoorden tot 1986 tot de Verenigde Staten. Na 1986 werden de eilanden een republiek.

8. Saint Kitts en Nevis

In Midden-Amerika ligt het kleine land ‘Saint Kitts en Nevis‘. Het eiland ligt in de Caribische zee 10 kilometer ten Zuidoosten van Sint Eustatius. Saint Kitts en Nevis telt 52.700 inwoners (2017) en heeft een oppervlakte van 261 vierkante kilometer.

Saint Kitts en Nevis eilanden

9. Seychellen

Dit kleine land ligt in Afrika ten Noorden van Madagaskar. Seychellen bestaat uit 115 kleine eilanden waarvan het grootste deel niet bewoond is. In totaal wonen er 93.920 inwoners in Seychellen (2017). Het totale oppervlakte van het land is 457 vierkante kilometer.

Seychellen

10. Malediven

De Malediven zijn een groep prachtige eilanden gelegen in de Indische Oceaan ten Westen van India. De eilanden staan vooral bekend vanwege de witte zandstranden en prachtige koraalriffen. Op de Malediven wonen zo’n 390.000 op de eilanden van de Malediven. De belangrijkste inkomstenbron voor deze bevolking is toerisme. De totale oppervlakte van dit kleine land is 1309 vierkante kilometer. Hiermee behoort de eilandengroep nog net tot de kleinste landen ter wereld.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *