Bekijk de meest indrukwekkende oorlogsdocumentaires

De 10 beste oorlogsdocumentaires volgens IMDB.


5. Iraq for Sale: The War Profiteers

Op de vijfde plaats van de interessante oorlogsdocumentaires vinden we Iraq For Sale, met als ondertitel “The War Profiteers”, geregisseerd door Robert Greenwald. Kijkend naar deze documentaire zullen velen met verontwaardiging worden vervuld, ongeacht aan wiens kant je staat. Want de film laat onomstotelijk zien hoe het leven er in Irak echt aan toeging voor de aldaar gelegerde soldaten. Je ziet hoe ze hun was doen, kazernes bouwen en patrouilles uitvoeren. Maar ook de corruptie en fraude wordt duidelijk. Er wordt zonder enige scrupule gespeeld met de levens van soldaten door bijvoorbeeld vrachtwagens leeg door de steden te laten rijden. Dit levert namelijk extra geld op wegens gemaakte kilometers. Maar het kan nog gekker: Defecte legervoertuigen die simpelweg werden opgeblazen in plaats van gerepareerd, want dat leverde meer op. De docu laat zien hoe er overduidelijk naar werd gestreefd om simpelweg zo veel mogelijk belastinggeld uit te geven aan de oorlog in Irak, omdat dit goed was voor de publieke opinie.

4. Last Days in Vietnam

Deze indringende documentaire vertelt over dat deel van de Vietnam oorlog waar veel Amerikanen liever niet aan worden herinnerd, namelijk het deel waar onomstotelijk duidelijk werd dat de VS de oorlog had verloren. Deze film, op nummer vier van de top tien van beste oorlogsdocumentaires, vertelt het verhaal van de laatste dagen in Saigon. De Amerikaanse soldaten doen al het mogelijke om zo snel mogelijk weg te komen, nu het Vietnamese leger vanuit Noord-Vietnam aan een opmars is begonnen. Zuid Vietnam verkeert in complete ontreddering, het gezag wordt ondermijnd en de bevolking wordt aan zijn lot overgelaten. Deze indringende documentaire is zeer goed in elkaar gezet en heeft daardoor het tempo en de kwaliteit gekregen van een snelle actiefilm, die helaas op feiten is gebaseerd die echt gebeurd zijn.

3. Hearts and Minds

Hearts and Minds behoort tot de interessante oorlogsdocumentaires hoewel de film uit 1974 zeker niet onomstreden is. Critici vinden dat regisseur Peter Davis de feiten heeft gemanipuleerd. Feit was dat toenmalig president Johnson van de Verenigde Staten ongetwijfeld goede bedoelingen had met het binnenvallen van Vietnam. Hij wilde de harten en de geesten van de Vietnamese bevolking voor zich winnen. Maar in plaats daarvan ontwikkelde zich een verschrikkelijke en bloedige oorlog die velen het leven kostte. Het willen overheersen van de autochtone bevolking wordt lang niet altijd als ethisch verantwoord bestempeld. De discussie laaide weer op toen de VS besloten om Afghanistan binnen te vallen.

2. Taxi to the Dark Side

Ook deze film speelt zich af in Afghanistan. De film, geregisseerd door Alex Gibney, begint met de scène van een Afghaanse taxichauffeur, die de pech heeft dat hij een vracht oppikt waar hij al snel spijt van krijgt. Hij wordt opgepakt door de Amerikanen, gevangen genomen en gemarteld. Hij wordt ondervraagd over een oorlog waar hij als gewone burger nauwelijks wat vanaf weet en waar hij al helemaal niets mee te maken heeft. Hij heeft geen enkele bewezen band met terrorisme of met de Taliban of andere organisaties. Desondanks wordt de taxichauffeur in de VS gevangen gezet en overlijdt hij uiteindelijk als gevolg van aanhoudende martelingen. De film onderzoekt op indringende wijze hoe het kon gebeuren dat Amerikaanse soldaten oude, allang afgezworen martelpraktijken weer zijn gaan toepassen.

1. Restrepo

Toen de Amerikanen besloten om Afghanistan binnen te vallen om de Taliban te verdrijven kon niemand vermoeden dat het een verbitterde strijd zou worden die vele levens aan beide kanten eiste. De film Restrepo beschrijft de strijd van het Amerikaanse leger om de verovering van deze stad in de Korengal Vallei. De oorlog was niet alleen hevig, hij was ook verwarrend en beangstigend. Het was bijna ondoenlijk om te vechten tegen een vijand die zich nauwelijks liet zien maar uitsluitend vanuit hinderlagen werkte, waarbij de plaatselijke bevolking niet zelden als menselijk schild werd gebruikt. Restrepo is een indringende film die laat zien wat oorlog voeren daadwerkelijk inhoudt. Een must see voor iedereen die wil weten hoe het er in Afghanistan echt aan toeging.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

MIS DEZE LIJSTJES NIET