Bekijk de meest indrukwekkende oorlogsdocumentaires

De 10 beste oorlogsdocumentaires volgens IMDB.


Oorlogen zijn natuurlijk heftige en ingrijpende gebeurtenissen. Er vallen vaak honderdduizenden slachtoffers bij en vele miljoenen mensen leven voor jaren in angst en onzekerheid. De meeste oorlogen werden begonnen uit expansiedrang. Een land wilde groter worden en meer macht hebben en dus viel het een ander land binnen. En hoewel een “wereldoorlog” zoals we die in Europa in de 20e eeuw hebben meegemaakt hopelijk niet meer voorkomt, betekent dat niet dat alle oorlogen uit de wereld zijn. Zolang mensen samenleven, zullen er conflicten zijn die in een oorlog kunnen uitmonden. Soms is daar maar weinig voor nodig. De directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog was immers ook de moord op één persoon. Van een oorlog kun je na afloop wel een indringende documentaire maken. Dat gebeurde veelvuldig met verschillende oorlogen. Deze top tien bestaat uit de 10 mooiste, meest indrukwekkende en daarmee beste oorlogsdocumentaires die ooit zijn gemaakt over oorlogen waar het Amerikaanse leger nadrukkelijk bij was betrokken.

10. No End in Sight

De laatste in de reeks van beste oorlogsdocumentaires is No End in Sight, een film uit 2007 over de blunders die de regering Bush maakte in de oorlog in Irak. Na de invasie vonden plunderingen plaats die niet werden voorkomen door de Amerikanen. Er werden fouten gemaakt bij het ontbinden van het Iraakse leger en toen de oorlog eenmaal was afgelopen ontbrak een plan voor de wederopbouw van het land. In de film komen insiders aan het woord die een vernietigende aanklacht uitspreken tegen de toenmalige Amerikaanse regering.

9. Standard Operating Procedure

Deze film van Errol Morris uit 2008 geeft een indringend beeld van mishandelingen en misbruik van gevangenen in de Abu Gharib gevangenis in Irak. De film probeert vooral te duiden wat er gebeurde en waarom het gebeurde. Morris slaagde erin om voor zijn film een aantal sleutelfiguren te interviewen, waaronder Lynddie England, een vrouwelijke soldaat die wereldberoemd werd vanwege de foto’s waarop te zien is hoe ze een touw om de nek van een Iraakse soldaat trekt. De opmerkingen die zij maakt om haar actie te rechtvaardigen zijn zeer schokkend. De film laat veel vragen onbeantwoord, maar zeker is dat de misstanden veel verder gingen dan het gewone volk ooit t e weten zal komen.

8. Winter Soldier

Deze film uit 1972 laat zien hoe het onderzoek, genaamd The Winter Soldier Investigation, plaatsvond. Dit onderzoek werd ingesteld om misstanden, gepleegd door Amerikaanse troepen tijdens de Vietnam-oorlog, aan de kaak te stellen. De film toont geen spectaculaire beelden. Onderzoekers vertellen onomwonden het ene na het andere vreselijke verhaal over Amerikaanse militairen die moorden en andere gruweldaden begaan tegen de lokale Vietnamese bevolking. Sommigen twijfelen aan de waarheidsgetrouwheid van de getuigenissen, maar ondanks dat geeft deze documentaire een indringende kijk in hoe het er ongeveer aan toe ging ten tijde van de oorlog in Vietnam. De film is opgenomen in de top 10 omdat het één van de eerste films over de Vietnam-oorlog was die een tegengeluid liet horen als reactie op de verhalen over heldendaden van de Amerikanen.

7. Control Room

Eén van de meest interessante oorlogsdocumentaires neemt de kijker mee in de wereld van Al-Jazeera ten tijde dat de oorlog in Irak op het punt van beginnen stond. Het interessante aan deze film is dat we te zien krijgen hoe de opbouw van de oorlog werd beleefd vanuit de Arabische wereld. Het is een film waarin wordt geduid hoe de Amerikaanse geschiedenis vanuit het perspectief van de lokale bevolking wordt gezien. Geen heroïsche beelden van Amerikanen die overwinningen behalen, maar gewoon zoals het was. Een aanrader om te bekijken.

6. The Tillman Story

Deze film uit 2010 vertelt het verhaal van de profvoetballer Pat Tillman die zijn lucratieve contract bij een profclub opgaf om als Ranger in het leger te dienen. Hij wordt uitgezonden naar Afghanistan. Hij komt daar om het leven tijdens een vuurgevecht met de vijand. Althans, dat is het verhaal dat in eerste instantie naar buiten werd gebracht. Later werd duidelijk dat Tillman door eigen vuur werd gedood. De documentaire duikt diep in de materie, en onthult hoe de overheid probeerde de waarheid geheim te houden om te voorkomen dat de rekrutering van militairen zou stagneren als het verhaal met de waarheid naar buiten kwam. In de documentaire komen familie en vrienden aan het woord die open en eerlijk vertellen hoe de dood van Pat Tillman hun leven heeft veranderd.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *