10 HBO Studies met de Hoogste Uitval


HBO Studies met hoge uitval | Het kiezen van een HBO studie is niet gemakkelijk. Jongeren moeten na hun middelbare school de lastige keuze maken om een vervolgstudie te doen. Van deze keuze hangt veel af, de studie die je kiest bepaalt wat voor beroep of in welke sector je later werkzaam gaat zijn. Veel scholieren hebben moeite met deze keuze en daardoor is het uitvalspercentage op HBO studies al jaren erg hoog.

In deze top 10 kijken we de naar de HBO studies met de grootste uitval in het eerste jaar. De meeste studenten vallen namelijk in het eerste jaar af om vervolgens een nieuwe studie te proberen. De grootste reden voor uitval is dat de studie toch niet aansluit bij de verwachtingen van de student. Ook zijn er HBO studies die qua niveau erg lastig zijn.

10 HBO studies met hoogste uitval

Nr.HBO Studie
10.Sociaal Juridische Dienstverlening
9.Logopedie
8.Integrale veiligheidskunde
7.Facility Management
6.Journalistiek
5.Commerciële Economie
4.Lerarenopleiding Geschiedenis
3.Lerarenopleiding Aardrijkskunde
2.Lerarenopleiding Nederlands
1.Chemische technologie

10. Sociaal Juridische Dienstverlening

De HBO-studie Sociaal Juridische Dienstverlening leidt studenten op tot schuldhulpverlener, jongerenadviseur of Juridisch medewerker. De studie duurt 4 jaar en vooral de uitval in het eerste jaar is erg hoog. De studie Sociaal Juridische Dienstverlening wordt aangeboden aan de HvA, Hogeschool Utrecht, InHolland en Saxion.

9. Logopedie

Op de 9e plek staat de HBO-studie logopedie. Deze studie leidt studenten op tot logopedist. Afgestudeerden kunnen een eigen praktijk beginnen en cliënten met spraakproblemen ondersteunen. Tijdens deze studie ervaren veel studenten dat het vak logopedist erg specifiek is. Na het afronden van deze studie is het lastiger om een andere richting op te gaan waardoor studenten afhaken.

8. Integrale Veiligheidskunde

Na het volgen van deze studie weet jij alles over;
– Lokale openbare orde en veiligheid op straat (gemeentelijk niveau)
– Regionale crisis- en rampenbeheersing (provinciaal niveau)
– Landelijke bestrijding van georganiseerde misdaad (landelijk niveau)

Veel scholieren kiezen deze studie omdat ze op zoek zijn naar spannende situaties en uitdagingen. Na het starten van deze studie komt er echter veel theorie bij kijken en verliezen studenten de motivatie om de studie voort te zetten.

7. Facility Management

De HBO-studie Facility Management focust zich op het ondersteunen van primaire processen van bedrijven. Elk bedrijf heeft faciliteiten nodig en deze moeten onderhouden worden. Denk hierbij aan benodigdheden als; gebouwen, energie, inkoop en logisitiek. De HBO-studie Facility Management kent een hoge uitval en staat op de 7e plek in de top 10 HBO-studies met hoge uitval.

6. Journalistiek

De HBO-studie journalistiek is al tientallen jaren erg populair. Veel scholieren hebben de droom om verslaggever of nieuwslezer te worden en kennen de spannende films waarin journalisten een rol spelen. Toch valt het eerste jaar voor veel studenten tegen en is de uitval hoog.

5. Commerciële Economie

Op de 5e plek van de top 10 HBO-studies met hoogste uitval staat Commerciële Economie. De studie Commerciële Economie bestaat uit een serie vakken als; bedrijfskunde, finance, statistiek en marketing. Na deze HBO-studie kunnen studenten een baan zoeken in de; sales, marketing of management. Veel Commerciële Economie studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek. Ook vinden veel eerstejaars studenten de stof te theoretisch en saai.

4. Lerarenopleiding Geschiedenis

Veel studenten die voor een studie geschiedenis kiezen vonden het vak tijdens hun middelbare schooltijd interessant. Echter bestaat de studie als leraar uit veel meer verschillende vakken zoals literatuurgeschiedenis en didactiek. Het uitvalspercentage in het eerste jaar is dan ook erg hoog. Veel eerstejaars studenten verliezen hun motivatie.

3. Lerarenopleiding Aardrijkskunde

Ook de lerarenopleiding Aardrijkskunde kent een hoog uitvalspercentage. De redenen voor deze uitval zijn te vergelijken met deze van de lerarenopleiding geschiedenis. Veel studenten hadden toch een ander beeld van de studie en het vak als leraar en kiezen ervoor om een andere studie te volgen.

2. Lerarenopleiding Nederlands

Opnieuw een HBO lerarenopleiding waar het percentage uitval erg hoog is. De opleiding voor docent Nederlands bevat veel vakken die taai zijn zoals; grammatica, literatuur en leesvaardigheid. Veel studenten vinden het lastig om gemotiveerd te blijven en kiezen uiteindelijk voor een andere HBO-studie.

1. Chemische technologie

De HBO-studie Chemische Technologie kent de hoogste uitval. Deze bèta studie bestaat uit behoorlijk uitdagende vakken zoals; natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Na de HBO-studie ben je verzekerd van een goede baan met hoog inkomen. Echter moet je je voorbereiden op veel uitdagingen en lange avonden in de Universiteitsbibliotheek.

Bekijk ook:

Bronnen:

Omslagfoto: © Steven S. Flickr


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. De uitval op HBO studies is al tientallen jaren erg hoog. Zorg dat scholieren beter geïnformeerd worden en een meer overwogen studiekeuze maken. Dit is zonde van al dat verspilde talent.