De tien grootste vliegvelden ter wereld

Wist jij dat er vliegvelden zijn met maarliefst 100 miljoen passagiers per jaar? Ontdek de 10 grootste vliegvelden ter wereld.


5. Tokyo International Airport

De nationale luchthaven van Japan staat op de vijfde plaats van grote luchthavens van de wereld. Er vlogen in 2016 bijna 79,7 passagiers via Tokyo International. De meeste vluchten zijn binnenlands. De internationale vluchten van en naar Tokyo worden verdeeld onder Tokyo International en het vliegveld Narita International Airport. In Japan staat Tokyo International bekend onder de naam Haneda International Airport. Van het aantal passagiers was slechts een klein deel internationaal. Tokyo International Airport staat op de tweede plaats van grootste luchthavens van Azië.

4. Los Angeles International Airport

Met bijna 81 miljoen vervoerde passagiers in 2016 staat Los Angeles International Airport op de vierde plaats in de top tien van grootste vliegvelden ter wereld. Het vliegveld bestaat al sinds 1928. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog uitsluitend gebruikt voor de oorlogsvoering. Vanaf 1946 werden de eerste commerciële passagiersvluchten uitgevoerd. Als je landt op Los Angeles Airport dan ben je nog niet in de stad zelf, het vliegveld ligt er circa 74 kilometer vandaan.

3. Dubai International Airport

Dubai is de belangrijkste luchthave n van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is ook de hub, oftewel thuishaven van de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in de regio. Emirates Airlines. Via Dubai International vlogen in 2016 ruim 83,6 miljoen passagiers. Het vliegveld is pas sinds 1960 in gebruik en toen waren er slechts onverharde landingsbanen waar alleen kleine toestellen konden landen. Sindsdien is er veel veranderd. Het vliegveld timmert hard aan de weg en wil in 2018 in staat zijn om 90 miljoen passagiers per jaar te kunnen verwerken.

2. Beijing Capital International Airport

Van de grote luchthavens staat Beijing Capital op de tweede plaats (Peking). Hier vertrokken en arriveerden in 2016 bijna 94,4 miljoen passagiers. Dit is het belangrijkste vliegveld van China en groter dan dat van Shanghai, ondanks dat deze stad meer inwoners heeft dan Beijing. Ook KLM vliegt vanuit Amsterdam rechtstreeks naar de Chinese hoofdstad. Het is de thuishaven van de belangrijkste Chinese luchtvaartmaatschappijen.

1. Hartsfield – Jackson Atlanta International Airport

Het grootste vliegveld ter wereld heeft ook meteen de langste naam van alle grote luchthavens in deze top tien. De lokale bevolking heeft het meestal over Atlanta Airport of over Hartsfeld. Dit is veruit de grootste luchthaven van de wereld met een passagiersaantal van ruim 104 miljoen. Dit betreft zowel internationale vluchten van over de hele wereld als ook veel binnenlandse vluchten. Atlanta in Georgia is een belangrijk zakencentrum waar veel bedrijven zijn gevestigd. Daar komt natuurlijk bij dat voor veel Amerikanen vliegen heel gewoon is. Waar wij in de auto, bus of trein stappen, stappen zij in het vliegtuig om de veel grotere afstanden binnen het land snel te kunnen overbruggen.

De 20 grootste vliegvelden

Als we kijken naar de top 20 van grootste vliegvelden ter wereld dan staat op de laatste plaats het belangrijkste vliegveld van Thailand, Bangkok Suvarnabhumi Airport, waar in 2016 “slechts” ruim 50 miljoen passagiers werden vervoerd. De Thaise koning heeft de luchthaven hoogst persoonlijk zijn naam gegeven, deze staat voor Gouden Schiereiland. De luchthaven is pas sinds 2006 geopend en kampte tijdens de bouw met veel vertragingen. Wellicht zal het aantal passagiers de komende jaren verder gaan groeien, waardoor deze luchthaven hoger in de top twintig terecht gaat komen. Fan van de luchtvaart? Bekijk dan ook de 10 grootste luchtvaartmaatschappijen.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.