Grootste steden Nederland op basis van inwoners

Dit zijn de 10 grootste steden van ons land.


Wat is de grootste stad van Nederland? In dit artikel zetten wij de 10 grootste steden van Nederland op een rijtje. De ranking is gebaseerd op het aantal inwoners per stad en gebaseerd op de laatste cijfers van het CPB. Lees nu onderstaand artikel om te ontdekken wat de grootste stad in Nederland is.

Inhoudsopgave grootste steden Nederland

10. Nijmegen
9. Breda
8. Almere
7. Groningen
6. Tilburg
5. Eindhoven
4. Utrecht
3. Den Haag
2. Rotterdam
1. Amsterdam

10. Nijmegen

We trappen deze top 10 van de grootste steden in Nederland af met Nijmegen. Nijmegen is een van de oudste steden van Nederland. De geschiedenis gaat tot meer dan 2000 jaar terug. Er zijn sporen van bewoning gevonden uit de nieuwe steentijd en de bronstijd. Nijmegen was een belangrijke stad in de Romeinse tijd. In die tijd was Oppidum Batavorum, zoals Nijmegen toen heette, een belangrijke grenspost. Tegenwoordig staat Nijmegen bekend als een bruisende en gezellige stad, mede doordat er veel studenten wonen. Daarnaast is er natuurlijk jaarlijks de Nijmeegse Vierdaagse, het bekendste wandelevenement van Nederland, wat uitgegroeid is tot een heus festival. Nijmegen telt 174.575 inwoners.

Nijmegen een van de grootste Nederlandse steden inwoneraantal

9. Breda

Breda ligt in het altijd gezellige Brabant, en telt 182.000 inwoners. De stad ligt in het westen van Brabant en heeft een historische binnenstad. Breda is een echte bourgondische Brabantse stad en staat bekend om de vele terrassen en gezelligheid.

Breda - inwoneraantal

8. Almere

Almere is de jongste stad van deze 10 grootste steden in Nederland. De stad ligt in Flevoland, de jongste provincie van Nederland. Amsterdam raakte overbevolkt na de Tweede Wereldoorlog, en dus moest hier een oplossing voor komen. Almere werd ontwikkeld als alternatieve huisvesting voor Amsterdammers. De eerste woningen werden opgeleverd in 1976. De stad groeit nog steeds sterk. Momenteel telt Almere 201.704 inwoners. Aangezien Almere een erg nieuwe stad is, is er veel moderne architectuur te vinden.

Almere Centrum - Inwoneraantal Almere

7. Groningen

In het hoge noorden ligt Groningen. Groningen heeft net iets meer inwoners dan Almere; 202.567. Groningen staat vooral bekend als studentenstad; er zijn ongeveer 57.000 studenten. Hierdoor is Groningen, qua inwoners, ook meteen de jongste stad van Nederland. Hierdoor bruist Groningen en is er een hoop gezelligheid en horeca. De belangrijkste bezienswaardigheden van Groningen zijn de Martinitoren en het Groninger Museum.

Inwoneraantal Groningen

6. Tilburg

In het midden van Brabant ligt Tilburg, de zesde stad van Nederland met 212.929 inwoners. Tilburg heeft een hele lange geschiedenis; er zijn prehistorische sporen gevonden die van 9000 jaar voor Christus dateren. Tilburg is groot geworden door de textielindustrie en -handel. Helaas is Tilburg in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door vele bombardementen. Hierdoor is een groot deel van de oude binnenstad verloren gegaan. Tilburg heeft jaarlijks de grootste kermis van de Benelux, en daarnaast wordt er fanatiek carnaval gevierd. Tilburg heet dan niet Tilburg, maar Kruikenstad.

Tilburg 6e grootste stad van Nederland

5. Eindhoven

De grootste stad van Brabant is Eindhoven. Eindhoven is een van de slimste regio’s ter wereld (in 2011 zelfs de allerslimste!), mede omdat de Technische Universiteit Eindhoven er gevestigd is. Voor de economie van Eindhoven is Philips erg belangrijk geweest. Eindhoven is de bakermat van Philips en dit bedrijf heeft veel bijgedragen aan de werkgelegenheid in Eindhoven. Eindhoven heeft 227.100 inwoners, en de verwachting is dat dit in 2020 gestegen is tot 231.000 mensen.

Inwoneraantal Eindhoven

4. Utrecht

Op plek 4 in de top 10 grootste steden in Nederland staat de Domstad; Utrecht. Utrecht wordt Domstad genoemd vanwege de Dom van Utrecht; een gotische kerk met een de hoogste kerktoren (de Domtoren) van Nederland; 112 meter. Utrecht was een van de eerste steden die stadsrechten ontving. Utrecht ligt zeer centraal in Nederland. Hierdoor is het een belangrijke stad voor verkeer en economie. De binnenstad van Utrecht is historisch en telt een groot aantal rijksmonumenten. Dwars door het oude centrum heen lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht. Deze grachten hebben hele lage kades met werfkelders. Hierin zitten veel restaurantjes en terrassen, wat de binnenstad erg gezellig maakt. Utrecht heeft 344.384 inwoners.

Utrecht aantal inwoners

3. Den Haag

De politieke hoofdstad van Nederland is natuurlijk Den Haag en deze stad is ook meteen de op twee na grootste stad van Nederland met 526.439 inwoners. De Nederlandse regering is gevestigd in Den Haag, net zoals het Koninklijk Huis. Den Haag is de enige Nederlandse stad die direct aan de Nederlandse kust ligt. Officieel is Den Haag overigens niet eens een stad; de stad heeft nooit stadsrechten gekregen! Toch wordt Den Haag natuurlijk wel gezien als stad, en wel de op twee na grootste van Nederland.

Den Haag populatie

2. Rotterdam

De belangrijkste handelsstad van Nederland is Rotterdam. Rotterdam heeft een enorme haven, die lange tijd de grootste ter wereld was. Rotterdam had tot de Tweede Wereldoorlog een historische binnenstad, maar Duitse bombardementen in 1940 legden vrijwel deze hele binnenstad in de as. Doordat het hele centrum in feite opnieuw gebouwd moest worden, heeft Rotterdam een erg vernieuwend karakter. Rotterdam staat dan ook bekend om de vernieuwende architectuur, zoals de Kubuswoningen en de Markthal. Rotterdam heeft 633.471 inwoners.

Rotterdam aantal inwoners 2017

1. Amsterdam

De grootste stad van Nederland is tevens de hoofdstad; Amsterdam. Mokum, zoals Amsterdam ook wel genoemd wordt, telt 853.312 inwoners. Het is de belangrijkste toeristische trekpleister van Nederland, vooral vanwege de wereldberoemde grachtengordel. Amsterdam is een relatief jonge stad; in 1300 werden er stadsrechten gegeven (terwijl veel andere Nederlandse steden al in de Romeinse tijd bestonden). Amsterdam groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste handelssteden ter wereld. Daarnaast floreerde Amsterdam op cultureel gebied, met schilders en kunstenaars met als belangrijkste figuur natuurlijk Rembrandt van Rijn. Beluister ook typisch Amsterdamse muziek in onze andere top 10.

Amsterdam dichtstbevolkte stad Nederland


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *