De 10 grootste steden van Duitsland

Dit zijn de 10 grootste steden van Duitsland.


Grootste steden Duitsland – Ons buurland Duitsland telt een hoop steden die het bezoeken waar zijn. In deze top 10 hebben wij de grootste steden van Duitsland op een rijtje gezet, op basis van inwoneraantal.

Inhoudsopgave grootste steden Duitsland

10. Bremen – 551.767 inwoners
9. Essen – 573.784 inwoners
8. Dortmund – 580.511 inwoners
7. Düsseldorf – 604.527 inwoners
6. Stuttgart – 605.297 inwoners
5. Frankfurt am Main – 717.624 inwoners
4. Keulen – 1.046.680 inwoners
3. München – 1.429.584 inwoners
2. Hamburg – 1.803.752 inwoners
1. Berlijn – 3.437.916 inwoners

10. Bremen

We trappen deze lijst af met de Duitse stad Bremen. Bremen ligt in het noorden van Duitsland, op slechts een 2 uurtjes van Groningen. Het sprookje “De Bremer stadsmuzikanten” van de gebroeders Grimm speelt zich natuurlijk af in Bremen, en dit sprookje is dus ook een belangrijk symbool voor de stad. Op het marktplein staat een standbeeld van deze muzikanten. Daarnaast heeft Bremen een groot aanbod van cultuur. Bremen telt 551.767 inwoners en staat daarmee op de laatste plaats in de top 10 van grootste steden in Duitsland.

Inwoners Bremen Duitsland

9. Essen

Essen heeft 573.784 inwoners en staat hiermee op plek 9. Essen ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, wat direct aan Nederland grenst. Essen is een zeer oude stad die in 845 is ontstaan. Helaas heeft Essen geen historische binnenstad, vanwege bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De stad wordt dus grotendeels gekenmerkt door nieuwbouw, maar er zijn nog wel oude (middeleeuwse) kerken te bezoeken.

8. Dortmund

Dortmund ligt net zoals Essen in Noordrijn-Westfalen. Dortmund heeft 580.511 inwoners en is daarmee de grootste stad van het Ruhrgebied (een belangrijke geïndustrialiseerde regio). Dortmund is een goede stad om te shoppen, met zowel grote warenhuizen als kleine winkeltjes in smalle straatjes. Dortmund is een zeer afwisselden stad met gebouwen uit de middeleeuwen, maar ook uit het Industriële tijdperk. Dortmund staat natuurlijk ook bekend om zijn voetbalclub Borussia Dortmund, die in de Bundesliga speelt, de hoogste voetbaldivisie van Duitsland.

Dortmunt - Duitse steden

7. Düsseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen en telt 604.527 inwoners en is daarmee de zevende stad van Duitsland. Düsseldorf ligt vlakbij Nederland en is dus een populaire bestemming voor een stedentrip. Dit is vooral het geval in november en december, vanwege de bekende gezellige kerstmarken (Weihnachtsmarkt).

Dusseldorf Duitsland

6. Stuttgart

De industriestad Stuttgart ligt in het zuiden van Duitsland en is de hoofdstad van de deelstaat Baden -Württtemberg. Grote autobedrijven zoals Mercedes-Benz en Porsche zijn in Stuttgart gevestigd. Stuttgart is echter niet alleen een industriestad, maar cultuur is er ook erg belangrijk. Er is een zeer groot aanbod van toneel, klassieke muziek, dans en musea. Voor cultuurliefhebbers is Stuttgart dus een echte aanrader. Stuttgart telt 605.297 inwoners en staat daarmee op plek 6 in de top 10 van grootste steden in Duitsland.

5. Frankfurt am Main

Frankfurt am Main, meestal afgekort tot Frankfurt, is de vijfde stad van Duitsland met 717.624 inwoners. Frankfurt is een hele belangrijke stad voor Duitsland en Europa; het is het financiële hart van Duitsland met de Deutsche Bundesbank (vergelijkbaar met de Nederlandsche Bank) en de Duitse beurs. Daarnaast is de Duitse Beurs gevestigd in Frankfurt en het hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. Frankfurt is een van de weinige steden in Europa die gekenmerkt wordt door wolkenkrabbers. Frankfurt am Main wordt daarom ook wel Mainhattan genoemd (verwijzend naar Manhattan in New York).

Frankfurt am Mein

4. Keulen

De grootste stad van Noordrijn-Westfalen is Keulen met 1.046.680 inwoners. Keulen is een hele oude stad, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de oude steentijd. Keulen is een van de belangrijkste steden van Duitsland. Dit was al zo bij de Romeinen en in de middeleeuwen. In de Tweede Wereldoorlog werd Keulen helaas zwaar beschadigd. Net zoals Düsseldorf (nummer 7) staat Keulen bekend om de jaarlijkse kerstmarkten. Daarnaast wordt er in Keulen groots carnaval gevierd, in februari.
Keulen - Duitsland

3. München

Op nummer 3 in de top 10 van grootste steden in Duitsland staat de stad München. München werd in 1158 gesticht als een handelspost. München speelde een grote rol in de Tweede Wereldoorlog; in München werd Adolf Hitler groot met zijn partij. In de Tweede Wereldoorlog zaten dan ook veel belangrijke gebouwen van de nazi’s in München gevestigd. Veel van die gebouwen staan er vandaag de dag nog. München ligt in het zuiden van Duitsland en staat ook bekend om de meest succesvolle voetbalclub van Duitsland; FC Bayern München. München heeft 1.429.584 inwoners.

2. Hamburg

De op een na grootste stad van Duitsland is Hamburg. Hamburg wordt – net zoals Amsterdam- ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, vanwege de grote rol die water er speelt. Hamburg is namelijk de belangrijkste havenstad van Duitsland. Mede vanwege de vele handel behoort Hamburg tot een van de rijkste delen van Duitsland. Na Londen is Hamburg zelfs de rijkste stad van Europa. Hamburg telt 1.803.752 inwoners.

Hamburg - Duitsland

1. Berlijn

De grootste stad van Duitsland is natuurlijk Berlijn. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en de op een na grootste stad van de Europese Unie, na Londen. Aangezien Londen echter door de Brexit over een tijdje niet meer bij de EU zal horen, zal Berlijn de titel van grootste stad overnemen. Berlijn heeft een zeer uitgebreide geschiedenis, die teruggaat tot de dertiende eeuw. Een van de bekendste gebeurtenissen in Berlijn is de opdeling van stad na de Tweede Wereldoorlog door middel van de Berlijnse Muur. Berlijn staat tegenwoordig bekend als een stad met zeer veel cultuur en kunst. Berlijn telt 3.437.916 inwoners en is daarmee verreweg de grootste stad van Duitsland.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *