De 10 Grootste Steden van China


Grootste steden China – China is een populaire reisbestemming onder Nederlanders. De afgelopen twintig jaar is China steeds belangrijker geworden als handelspartner. Steeds meer Nederlanders reizen dan ook voor hun werk af naar de volksrepubliek in Oost-Azië. Daarnaast zijn er ook veel Nederlanders die op een avontuurlijke vakantie gaan naar China. In totaal telt het land 1,379 miljard inwoners (laatste meting 2016) hiermee is China het land met de meeste inwoners ter wereld. De Chinese bevolking leeft voornamelijk in miljoenensteden. Dit zijn de grootste Chinese steden van dit moment.

Inhoudsopgave Chinese steden

1. Shanghai
2. Peking
3. Tianjin
4. Guangzhou
5. Shenzhen
6. Wuhan
7. Dongguan
8. Chengdu
9. Chongqing
10. Nanjing

1. Shanghai

Shanghai is de grootste stad van China gebaseerd op het aantal inwoners. De stad telt ruim 23 miljoen inwoners en is daarmee ook een van de grootste steden ter wereld.  De stad is gelegen in het Oosten van China aan de ‘Oost-Chinese Zee’. De stad heeft enorm kunnen groeien vanwege de tactische ligging aan de zee. De haven van Shanghai is een van de belangrijkste logistieke punten ter wereld.

Shanghai inwoneraantal

2. Peking

Op nummer twee staat de Chinese stad Peking. Peking is de hoofdstad van China en heeft zo’n 19,5 miljoen inwoners. Omdat Peking de hoofdstad van China is heeft de stad veel belangrijke functies. De regering van China is gevestigd in Peking evenals belangrijke financiële instituten. Peking ligt boven Shanghai in het Noord-Oosten van China. De belangrijkste en meest bekendste toeristische trekpleister van Peking is ‘De Verboden Stad’. Vanuit dit paleis werd China geregeerd door haar keizers.

Bevolking Peking inwoneraantal

3. Tianjin

De havenstad Tainjin ligt vlakbij Peking. De stad is vooral groot geworden als handelsstad in de 6e eeuw na Christus. In totaal wonen er 14,1 miljoen inwoners in Tainjin. Reis je naar Tainjin? Bezoek dan zeker de Chinese Muur. Een groot gedeelte van de Chinese Muur is herbouwd en is 30 kilometer buiten Tainjin te bewonderen. Hieronder zie je beelden van de Chinese stad gemaakt met een drone.

4. Guangzhou

Guangzhou is een Zuid-Chinese stad gelegen in de provincie Guangdong. De stad telt 13,5 miljoen inwoners. Guangzhou is een stad die ongeveer net zo groot is als Nederland. De stad ligt in het Zuiden vlakbij Noord-Korea en Hong Kong. Guangzhou beschikt over een van de grootste luchthavens van China, mocht je een keer via deze luchthaven reizen dan is het goed om te weten dat je 72-uur visumvrij de stad mag verkennen. Een van de grootste bezienswaardigheden van Guangzhou is ‘De Witte Berg’. Deze berg ligt midden in de stad en is een oase van rust.

Ghuangzhou - Chinese stad

 

5. Shenzhen

Shenzhen grenst direct aan Hong-Kong en is een van de snelst groeiende steden op aarde. De stad telt 11,4 miljoen inwoners, samen met het naastgelegen Hong Kong en voorsteden wonen er in het totale gebied waar Shenzhen deel van uitmaakt ruim 60 miljoen mensen.

Shenzchen China

6. Wuhan

Wuhan is een Chinese stad gelegen aan de Hanrivier. Deze Chinese stad telt zo’n 10,2 miljoen inwoners. Wuhan is het grootste logistieke knooppunt van Centraal China. De bekendste bezienswaardiheid van Wuhan is de Yellow Crane Tower. Deze traditionele Chinese toren is meerdere keren gesloopt en heropgebouwd.

Wuhan China inwoners

7. Dongguan

Dongguan ligt naast Shenzhen en Hong Kong en maakt ook deel uit van het Pearl River Delta. Dongguan telt 10 miljoen inwoners. Dongguan is een echte industriestad met veel fabrieken. Via de havens van Hong Kong komen de producten overal ter wereld terecht.

Dongguan China

8. Chengdu

Chengdu is een grote Chinese stad gelegen in Centraal China. De stad staat bekend vanwege zijn Boeddhistische tempels. Daarnaast is het officiële Chinese panda-centrum in Chengdu gevestigd. Vanaf dit centrum worden panda’s gefokt omdat deze met uitsterven bedreigd worden. Ook de Chinese panda’s die Nederland cadeau heeft gekregen komen uit Chengdu vandaan. De Chinese stad Chengdu heeft iets minder dan 10 miljoen inwoners.

Chengdu Chinese stad

9. Chongqing

In het binnenland van China ligt Chongqing, een onbekende metropool met 8 miljoen Chinese inwoners. Het bestuur van Chongqing investeert de laatste jaren veel in de infrastructuur van de stad. Chongqing is door de economische ligging een van de snelst groeiende steden ter wereld.

Chongqing - China

10. Nanjing

Nanjing heeft 7,7 miljoen inwoners. De stad ligt in het Zuiden van China tegen de kust. Nanjing behoort al ruim 1000 jaar tot een van de rijkste gebieden van China. De stad heeft veel historische gebouwen en daarnaast een rijke culturele geschiedenis. Vroeger was Nanjing het centrum van Chinese inkt, zijde katoen en andere luxeproducten. Daarnaast is Nanjing de thuishaven van prominente opera en orkest gezelschappen.

Inwoners China

Het aantal inwoners van China stijgt snel. Door economische hervormingen is er meer welvaart gekomen waardoor Chinese families meer kinderen kunnen nemen. Daarnaast is de 1-kind politiek aangepast waardoor Chinese gezinnen in sommige gevallen twee kinderen mogen krijgen. De verwachting is dat vooral het aantal inwoners van Chinese steden de komende jaren sterk gaat stijgen. De cijfers uit dit artikel komen uit 2016 (officiële meting). Gemiddeld stijgt het aantal inwoners in China met 1,5% per jaar.


4 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Echt bizar, het aantal inwoners China. Er zijn meer dan 1 miljard Chinezen. Ik hoeft dus echt niet op stedentrip naar China.

    1. Deze zomer o.a. Shanghai, Beijing en Xi’an bezocht. Een fantastische ervaring! Jammer dat er nog zoveel oordelen over China bestaan. Dat is onwetendheid van mensen die liever 2 dagen in de file staan op de route du soleil om daarna 3 weken in de Provence door een bloedhete tent te kruipen, want dat is “zo lekker in de natuur”. Geen stedentrip China? Jouw gemis.