Top 10 grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld

Deze luchtvaartmaatschappijen vervoeren tienduizenden reizigers per dag!


Er zijn wereldwijd honderden luchtvaartmaatschappijen actief. Grote en kleine, bekende en minder bekende. Sommige maatschappijen zijn wereldberoemd omdat ze wereldwijd vele miljoenen passagiers vervoeren en landingsrechten hebben tot in de verste uithoeken van de wereld. Als het gaat om “de grootste maatschappij” zijn er verschillende criteria waar je naar kunt kijken. Je kunt de ranglijst baseren op het aantal passagiers, de omzet, de omvang van de vloot of het aantal landen dat door een maatschappij wordt bediend. Bij dit overzicht kijken we voor het bepalen van de top tien van grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld naar het aantal vervoerde passagiers in 2016 Daarbij valt op dat de plaatsen 1 tot en met 4worden ingenomen door maatschappijen uit de VS. Daarna volgt China met drie noteringen in de top tien. Prijsvechter Ryanair is de grootste Europese luchtvaartmaatschappij.

10. Lufthansa

De hekkensluiter van de top 10 van grootste luchtvaartmaatschappijen is het Duitse Lufthansa. Eén van de oudste maatschappijen die zich al vele jaren staande heeft weten te houden. In 2016 vervoerde Lufthansa 62,4 miljoen passagiers. Lufthansa is, als je de geallieerde maatschappijen meerekent, de grootste Europese luchtvaartmaatschappij als het gaat om de grootte van de vloot. Lufthansa was in 1997 één van de vijf oprichtende maatschappijen van Star Alliance, de tegenhanger van Sky Team. Het hoofdkantoor van Lufthansa is te vinden in Keulen, maar de thuishaven van de maatschappij is de grootste luchthaven van Duitsland, Frankfurt Flughafen.

9. Turkish Airlines

Op plaats 9 in de top tien van grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld staat Turkish Airlines met een totaal aantal vervoerde passagiers in 2016 van 62,8 miljoen. De maatschappij heeft zijn thuisbasis op de luchthaven Ataturk Airport in de regio Istanbul. Vanaf 2017 voert Turkish Airlines vluchten uit naar 302 bestemmingen in Europa, Azië, Noord en Zuid Amerika en Afrika. Daarmee staat de maatschappij op de vierde plaats als het gaat om het aantal reguliere bestemmingen waarop wordt gevlogen.

8. Easy Jet

De Britse prijsvechter Easy Jet staat op de achtste plaats in de top tien en is daarmee de tweede grootste Europese luchtvaartmaatschappij na Ryanair. Ook Easy Jet is een “prijsvechter”, de maatschappij voert vooral goedkope vakantievluchten uit naar populaire bestemmingen. In 2016 vervoerde Easy Jet 73,1 miljoen passagiers. Easy Jet is gevestigd op de Londense luchthaven Luton en voert vluchten uit naar ruim 800 bestemmingen in ruim 30 landen. Hoewel Easy Jet een Britse maatschappij is en rond Londen ook de meeste toestellen heeft gestationeerd zie je de vliegtuigen van Easy Jet op tientallen luchthavens in Europa, waaronder uiteraard ook Schiphol. Easy Jet voert, zoals dat geldt voor de meeste prijsvechters, vooral vakantievluchten uit. Maar uiteraard wordt er het hele jaar gevlogen en niet alleen tijdens het zomerseizoen.

7. China Eastern Airlines

Op de zevende plaats in de top tien staat de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van China, China Eastern Airlines. Zij vervoerden in 2016 ruim 80 miljoen passagiers en maakten ten opzichte van het jaar daarvoor een lichte groei door. Het hoofdkantoor en de thuisluchthaven van deze maatschappij zijn gevestigd in Shanghai. In 2011 trad China Eastern Airlines toe tot het internationale Sky Team. De maatschappij bezit bijna 500 vliegtuigen en vliegt op ruim 200 bestemmingen. Ook voor China Eastern Airlines geldt dat de maatschappij vooral binnenlandse vluchten verzorgt naar belangrijkste steden in het land.

6. China Southern Airlines

Drie luchtvaartmaatschappijen uit China vinden we terug in de top tien van grootste maatschappijen ter wereld. China Southern Airlines is ook de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië als het gaat om het totaal aantal vervoerde passagiers. In 2016 waren dat er 84,9 miljoen. Opvallend is dat China Southern Airlines als enige maatschappij in de top tien dat te maken heeft met een krimpend aantal passagiers. In 2015 werden nog ruim 109 miljoen passagiers vervoerd. China Southern Airlines maakt deel uit van het internationale Sky Team. China Southern Airlines voert veel binnenlandse vluchten uit, maar dat is logisch gezien de grootte van het land. Vliegen is de meest efficiënte manier om je te verplaatsen.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *