Top 10 grootste fastfoodketens ter wereld

De 10 grootste fastfoodbedrijven ter wereld, staat jouw favoriete keten ertussen?


Bijna iedereen houdt wel (op z’n tijd) van fastfood. Fastfood bestaat eigenlijk al sinds de Romeinse tijd; toen werden er op straat bij kraampjes al maaltijden verkocht. De huidige vorm van hoe we fastfood tegenwoordig zien – snel, goedkoop en (redelijk) ongezond – is opgekomen in de jaren ’50 in Amerikaanse steden. Deze Amerikaanse fastfoodketens namen al snel de hele wereld over. In dit artikel bespreken wij de top 10 van de grootste fastfoodketens ter wereld, gebaseerd op het aantal filialen wereldwijd.

10 Hunt Brothers Pizza

De meeste fastfoodketens hebben een eigen pand, maar Hunt Brothers Pizza is een fastfoodketen die gevestigd in andere winkels zit. Hunt Brothers Pizza is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft ongeveer 7300 vestigingen in 28 staten. Hunt Brothers staat hiermee op de tiende plek in de top 10 van grootste fastfoodketens ter wereld.

Hunts Brothers Pizza, grote Amerikaanse fastfood keten

9 Baskin-Robbins

Deze Amerikaanse fastfoodketen die (voornamelijk) ijs verkoopt heeft wereldwijd ongeveer 7300 filialen en is daarmee een van de grootste fastfoodketens. In Nederland is Baskin-Robbins echter helemaal niet bekend, de keten zit namelijk vooral in Amerika en in landen zoals Japan en Zuid-Korea.

Baskin Robbins grote fastfoodketen Amerika

8 Domino’s Pizza

Als je een pizza snel in huis wilt hebben, moet je bij Domino’s Pizza zijn. Al sinds de oprichting gaat het bij Domino’s om kwaliteit en snelheid. Vroeger was er zelfs een 30 minuten garantie; als je pizza niet binnen 30 minuten bezorgd is, dan kreeg je de volgende gratis. De formule is wereldwijd aangeslagen en er zijn wereldwijd ongeveer 11,300 vestigingen, waarvan 190 in Nederland.

Domino's pizza, grootste pizzabezorger ter wereld

7. Dunkin’ Donuts

In Nederland is Dunkin’ Donuts niet zo bekend, terwijl de keten toch in deze top 10 van grootste fastfoodketens staat. Dunkin’ Donuts verkoopt voornamelijk donuts en koffie. In Nederland zaten vroeger wel 5 vestigingen in Nederland (van 1997 tot 2000), maar vanwege gebrek aan investeerders zijn deze vestigingen allemaal gesloten. In Amsterdam wordt er echter weer een nieuwe vestiging van deze Amerikaanse fastfoodketen geopend, en waarschijnlijk volgen er nog meer in Nederland. Update: Dunkin’ Donuts heeft inmiddels een aantal vestigingen in Amsterdam geopend die erg succesvol zijn. Verwacht wordt dat de Amerikaanse fastfoodketen in 2018 tientallen nieuwe filialen gaat openen in Nederland. Het duurt dan waarschijnlijk niet lang meer of ook jij hebt een donut van Dunkin’s geprobeerd.

De grootste donut keten in Amerika

6. Pizza Hut

De naam zegt het al; Pizza Hut verkoopt pizza’s. Pizza Hut heeft over de hele wereld 13,728 vestigingen. In Nederland zaten er in Nederland meerdere Pizza Hut vestigingen in de jaren ’80, maar die zijn in de loop der jaren allemaal verdwenen (op één na, in Rotterdam). Pizza Hut komt echter weer terug naar Nederland; er zijn plannen om in de komende jaren 15 vestigingen te openen. Hierbij gaat Pizza Hut concurreren met ketens die al langere tijd in Nederland actief zijn zoals Domino’s Pizza en New York Pizza.

De Pizza Hut - grootste fastfoodketen ter wereld


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *