Top 10 Grootste Bioscopen van Nederland


Grootste bioscopen van Nederland | Er gaat niets boven het kijken van films op het grote doek. Nederland telt steeds meer bioscopen en er worden nog steeds bioscopen bijgebouwd. In deze top 10 hebben we de grootste bioscopen van Nederland op een rij gezet. We kijken naar het aantal bioscoopstoelen per bioscoop.

De 3 Grootste Bioscoopketens van Nederland

In Nederland zijn er veel filmhuizen en bioscopen. De meeste steden kennen minimaal 1 filmhuis (voor art-house films) en 1 bioscoop (voor blockbusters en Hollywood films). In Nederland zijn er 3 grote bioscoopketens actief namelijk; Vue (Brits), Kinepolis (Belgisch) en Pathé (Frans). In het verleden bestonden er ook Nederlandse bioscoopketens zoals JT maar deze bioscopen zijn uiteindelijk opgekocht door de eerder genoemde buitenlandse ketens.

Relax Seats en Sneeuw in de zalen

De laatste jaren worden bioscopen steeds moderner en spectaculairder. Zo kan je bij Pathé Breda, Pathé Haarlem en Pathé Leeuwarden languit van films genieten. In deze bioscopen zijn namelijk relax seats geplaatst. Dit zijn elektisch verstelbare stoelen incl. voetenbankje waardoor je ervoor kan kiezen om films liggend te bekijken.

Ook worden bioscoopzalen steeds spectaculairder. In verschillende Kinepolis en Pathé bioscopen vind je 4DX. In deze zalen ervaar je film door 16 verschillende special effects zoals; geuren, wind, sneeuw en bewegende stoelen. Deze ervaring is te vergelijken met bijvoorbeeld de voormalige Pandadroom uit De Efteling.

Top 10 Grootste Bioscopen

Nr.BioscoopAantal stoelen
10.Kinepolis Almere2.244 stoelen
9.Pathé Spuimarkt2.246 stoelen
8.Pathé Ede2.350 stoelen
7.Pathé Schouwburgplein2.371 stoelen
6.Pathé De Munt2.402 stoelen
5.Pathé Tilburg Stappegoor2.515 stoelen
4.Pathé De Kuip2.745 stoelen
3.Kinepolis Enschede2.750 stoelen
2.Kinepolis Jaarbeurs Utrecht3.167 stoelen
1.Pathé Arena Amsterdam3.211 stoelen

10. Kinepolis Almere

De Kinepolis bioscoop ligt in Almere stad en is de grootste bioscoop van de regio. In totaal telt de Kinepolis Almere 2.244 stoelen verdeeld over 8 zalen. Één van de Kinepolis zalen is uitgerust met Laser Ultra. Deze ervaring lijkt op een IMAX light voorstelling.

© Kinepolis Almere

9.Pathé Spuimarkt

In Den Haag ligt in het centrum de grote bioscoop Pathé Spuimarkt. Deze hypermoderne bioscoop beschikt over 9 zalen waaronder een pas vernieuwde IMAX zaal en een Screen X zaal.

© Pathé Spuimarkt

8. Pathé Ede

De voormalig Cinemec Ede is sinds een aantal jaren een Pathé bioscoop geworden. Het pand staat direct naast de snelweg en wordt naast bioscoop ook gebruikt voor congressen en events. Pathé Ede heeft 9 zalen met in totaal 2.350 bioscoopstoelen.

© Pathé Ede

7. Pathé Schouwburgplein

In Rotterdam vind je in de binnenstad Pathé Schouwburgplein. Deze bioscoop is in 2018 volledig vernieuwd en telt 7 zalen met in totaal 2.371 stoelen. Pathé Schouwburgplein beschikt over een indrukwekkende IMAX zaal. Deze ervaring moet je zeker eens proberen.

© Pathé Schouwburgplein

6. Pathé De Munt

Op nummer 6 staat de Amsterdamse bioscoop Pathé De Munt. Onlangs is het entreegebied volledig vernieuwd en beschikt Pathé De Munt over een nieuwe shop waar je; popcorn, Swirl en Coca-Cola Freeze kan halen. Het complex telt maar liefst 13 zalen waaronder een Dolby Cinema en 4DX zaal. Op ongeveer 200 meter afstand ligt Pathé Tuschinski, de mooiste bioscoop ter wereld.

© Pathé De Munt

5. Pathé Tilburg Stappegoor

In Tilburg (Stappegoor) ligt de voormalig Euroscoop bioscoop. In 2020 is deze bioscoopketen overgenomen door Pathé en is de naam aangepast. De Pathé Tilburg Stappegoor is de grootste bioscoop van Noord-Brabant, heeft 12 zalen en 2.515 stoelen. In het Stappegoor gebied kan je daarnaast verschillende restaurants vinden zoals ‘De Beren’ en ‘Asian Boulevard’ (sushi).

© Pathé Tilburg Stappegoor

4. Pathé De Kuip

Pathé De Kuip (Rotterdam) is één van de best bezochte bioscopen van Nederland. Deze high-tech bioscoop beschikt over een prachtige Dolby Cinema zaal en een grote 4DX zaal. Dolby Cinema staat bekend om de beste beeld en geluidskwaliteit die op dit moment beschikbaar is. Als je kiest voor 4DX dan bewegen je bioscoopstoelen, regent het in de zaal en ervaar je wind en sneeuw gesynchroniseerd op de film.

© Pathé De Kuip

3. Kinepolis Enschede

Deze bioscoop is gebouwd in 2000 en heet sinds 2016 Kinepolis Enschede. Het complex telt 10 zalen met in totaal 2.750 stoelen. Één zaal is uitgerust met een 4k laser ultra projector. Dit kan vergeleken worden met een IMAX light ervaring.

© Kinepolis Enschede

2. Kinepolis Jaarbeurs Utrecht

De op-een-na grootste bioscoop van Nederland staat in Utrecht naast het centraal station. De Kinepolis Jaarbeurs is een grote bioscoop met 14 zalen en 3.167 stoelen. In het complex zitten meerdere restaurants. Daarnaast beschikt de Kinepolis Jaarbeurs Utrecht over een Screenx zaal waarbij filmbeelden ook op de wanden naast het grote scherm worden getoond.

© Kinepolis

1. Pathé Arena Amsterdam

De grootste bioscoop van Nederland is de Pathé Arena in Amsterdam. Deze bioscoop beschikt over 14 zalen met in totaal 3.211 stoelen. Naast de gewone bioscoopzalen beschikt Pathé Arena over een IMAX zaal die onlangs volledig is vernieuwd. Hierin staat ook de nieuwste IMAX laser projector. Daarnaast kan je bij de Pathé Arena 4DX ervaren waarbij stoelen bewegen.

© Pathé Arena

Bekijk ook:


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik mis de nieuwe Pathé in Amsterdam Noord. Ben toevallig deze vakantie voor het eerst in Amsterdam Noord naar de nieuwe bioscoop geweest aan het Buikslotermeerplein. Wat een mega bioscoop echt fantastisch. En de bioscoop is zeker een van de grootste van Nederland. Eindelijk heeft Amsterdam Noord een bioscoop!