Films voor ondernemers – films over geld, leiderschap en innovatie


Films over ondernemen

Films voor ondernemers – Als ondernemer is het van groot belang om continu nieuwe inspiratie op te doen. Dit kan door de luisteren naar BNR, de krant te lezen of een reis te maken. Ook het bekijken van films of het lezen van managementboeken kan ondernemers nieuwe inzichten geven en hun helpen bij hun business. In dit artikel staan alle inspirerende films voor ondernemers samengevat. Een aantal films voor ondernemers zijn ook terug te vinden op Netflix.

Inhoudsopgave films voor ondernemers

In dit artikel vind je veel relevante films voor ondernemers. Om het overzichtelijk te houden hebben we deze films in verschillende categorieën onderverdeeld. Weet jij filmtitels die missen? Deel deze dan onderaan het artikel. Zo kunnen nog meer ondernemers inspiratie halen uit de films in deze lijst.

1. films over beleggen en vermogen

1.1 The Wolf of Wall Street
1.2 The Big Short
1.3 Wall Street
1.4 Boiler Room

2. Ondernemersfilms over ethiek en overtuigen

2.1 Lord of War
2.2 Twelve Angry Men
2.3 Catch Me If You Can

3. Ondernemersfilms over leiderschap

3.1 The Devil Wears Prada
3.2 Sully
3.3 Moneyball

4. Ondernemersfilms over innovatie en startups

4.1 The Startup kids
4.2 Startup.com
4.3 The Social Network
4.4 The Aviator

films over beleggen en vermogen

Geld speelt altijd een belangrijke rol bij het ondernemerschap. Geld heb je nodig voor het doen van investeringen en bij succes kan een ondernemer veel geld verdienen. De volgende films voor ondernemers hebben als belangrijk thema ‘geld’ en het verdienen van geld.

1.1 The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street is een spectaculaire film gebaseerd op het leven van Jordan Belfort. Jordan Belfort is beurshandelaar bij een broker op Wall Street. Als de beurs klapt en Jordan Belfort zijn baan kwijt raakt besluit hij om zelf een bedrijf te beginnen. Al snel groeit zijn bedrijf ‘Stratton Oakmont uit tot een groot imperium. Jordan geniet van het leven als miljonair. Hij gebruikt veel drugs, bezoekt extravagante feestjes en reist in zijn eigen sloep de hele wereld rond. The Wolf of Wall Street is een van de beste films voor ondernemers. Naast dat deze film erg grappig is zitten er ook veel levenslessen in verborgen voor ondernemers.

1.2 The Big Short

Deze film uit 2015 gaat over het ontstaan van de vastgoedcrash van 2008. De bubbel die ontstond in Amerikaans vastgoed betekende het begin van een grote wereldwijde recessie. The Big Short scoort een 7,8 op IMDB een geeft een goed beeld hoe roekeloos Wall Street is omgegaan met het wereldwijd financiële systeem.

1.3 Wall Street

Wall Street (1987) is de bekendste film over beleggen ooit. De film is bekend in de financiële wereld onder beleggers en handelaren. Wall Street gaat over Gordon Gekko, een sluwe beurshandelaar die bedrijven opkoopt en vervolgens in kleine stukjes met woekerwinsten doorverkoopt. In 1987 won ‘Wall Street’ een Oscar, ook op IMDB doet de film het goed en scoort deze een 7,4.

1.4 Boiler Room

Boiler Room is een film over beleggen uit 2000. De film gaat over Seth, een jongen die gestopt is met zijn studie en een illegaal casino is begonnen. Seth krijgt een aanbod om als belegger te werken bij een hedgefonds. Al snel maakt Seth carrière binnen het bedrijf maar dan komt hij erachter dat de praktijken van dit hedgefonds niet helemaal legaal zijn. Boiler Room scoort op IMDB een 7,0.

2. Ondernemersfilms over ethiek en overtuigen

Elke ondernemer moet tijdens het ondernemen veel beslissingen maken. In sommige gevallen zijn dit ethische beslissingen waarbij persoonlijke en zakelijke opvattingen kunnen botsen. De volgende films gaan over deze ethische kwesties en het overtuigen van anderen van jouw denkwijze.

2.1 Lord of War

Sommige ondernemers kiezen ervoor om zich bezig te houden met zaken die niet helemaal ethisch zijn. De ondernemersfilm Lord of War volgt het leven van een wapenhandelaar. De wapenhandelaar verhandelt wapens aan de hoogste bieder en doet hierbij ook zaken met corrupte regimes en dictators. Lord of War is een spannende film die ondernemers meer kan leren over ethische kwesties en de harde realiteit hoe onze maatschappij in elkaar zit. Lord of War is uitgebracht in 2005 en scoort op IMDB een 7,6.

2.2 12 Angry Men

Iemand anders overtuigen van jouw mening. Dit thema staat centraal in de Hollywood film 12 Angry man. In de film moet een jury beoordelen of een verdachte schuldig is aan moord. Een van de juryleden is niet overtuigd en probeert de mening van de andere juryleden te beïnvloeden. Als ondernemer is het enorm belangrijk om mensen te doen overtuigen van jouw denkwijze. De film 12 Angry Men is daarom een must-see voor ondernemers. 12 Angry Men is uitgebracht in 1957 en werd genomineerd voor 3 Oscar’s. Ook al is de film gedateerd, de ondernemerslessen zijn er niet minder relevant op geworden.

Catch Me If You Can

Is het moeilijk om mensen te overtuigen? In de film ‘Catch Me If You Can’ volg je Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) als meesteroplichter. In dit waargebeurde verhaal weet Frank Adbagnale iedereen te overtuigen van list en bedrog. De jongen doet zich onder andere voor als; piloot, rechercheur, docent, advocaat en arts. Ook vervalst hij documenten en geld waardoor hij een riant leven kan leiden. Na het zien van deze film kan jij als ondernemer wellicht ook mensen overtuigen net zoals Frank Abagnale deed.

3. Ondernemersfilms over leiderschap

Een goed product of dienst is niet genoeg voor succesvol ondernemerschap. Een ondernemer die groeit heeft personeel nodig en moet beschikken over goede leiderschapsvaardigheden.

3.1 The Devil Wears Prada

Hoe is de sfeer binnen een van de bekendste modebladen ter wereld? In de film ‘The Devil Wears Prada’ volg je de carrière van Andrea Sachs die per toeval terecht komt bij het toonaangevende modeblad ‘Miranda Priestly’. Ze ervaart hoe het is om te werken aan de top van het bedrijfsleven. De film is erg komisch maar laat ook zien hoe het leiderschap binnen een toonaangevend bedrijf kan zijn. Je ervaart tijdens het kijken van de film wat het betekent om een top-carrière na te leven.

3.2 Sully

Hoe moet je handelen in een crisis situatie? Sully is een waargebeurde film over luchtvaartpiloot Chesley Sullenberger. De piloot voerde in 2009 een noodlanding uit op de Hudson rivier. De film gaat over deze noodlanding en het leiderschap van Sully. Na afloopt van het ongeluk moet Sully bewijzen dat hij geen andere uitweg zag dan een noodlanding op de rivier in New York. Sully is uitgebracht in 2016 en scoort op IMDB een 7,5. Het is een van de spannendste films voor ondernemers in deze lijst.

3.3 Moneyball

Deze film over leiderschap is gebaseerd op Billy Beane, een voormalig manager bij Oakland Athletics. Billy Beane wist met slimme kansberekeningen en perfect leiderschap de underdog van het Amerikaanse baseball kampioen te maken. Dit ging niet zonder slag of stoot, Billy Beane had veel overtuigingskracht nodig om het team te overtuigen dat zijn tactiek kon werken. Moneyball is een echte film voor ondernemers.

4. Films over startups en innovatie

Startups zijn in staat om de wereld te veranderen en razendsnel te groeien. Voorbeelden van succesvolle startups zijn; Dropbox, Spotify en Instagram. Deze startups zijn vaak begonnen op zolderkamertjes van slimme jonge ondernemers. Er zijn meerdere films over startups en innovatie gemaakt. In deze categorie de beste films voor ondernemers over startups en innovatie.

4.1 The Startup Kids

De documentaire ‘The Startup Kids’ gaat over jonge internetondernemers in Noord-Amerika en Europa. In de documentaire worden de verhalen verteld van de oprichters van; Vimeo, Dropbox en Soundcloud. Hoe zijn deze jonge ondernemers op hun ideeën gekomen en hoe hebben zij dit idee weten te vertalen in een succesvol product? Deze vragen worden beantwoord in ‘The Startup Kids’, een documentaire over start-ups uit 2012.

4.2 Startup.com

De opkomst en ondergang van een startup, dat is te zien in de film voor ondernemers ‘Startup.com’. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van ‘govWorks.com’. Een internetstartup die enorm snel groeide en uiteindelijk tijdens de internetbubbel failliet ging. De film is uitgebracht in 2001 en scoort op IMDB een 7,1. Deze film is een must-see voor ondernemers die zelf succes hebben en niet dezelfde fouten willen maken als govWorks.com. De gehele film staat op Youtube en is hieronder te streamen.

4.3 The Social Network

Facebook is een van de meest succesvolle online bedrijven ter wereld. Oprichter Mark Zuckerberg heeft tijdens zijn studententijd een online profielenpagina gebouwd en deze gelanceerd op zijn universiteit. Binnen enkele jaren groeide Facebook en werden miljoenen mensen lid van de online dienst. Inmiddels heeft Facebook miljarden gebruikers en is het sociale platform niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De film The Social Network gaat over de start van de startup en de groei naar ongekend succes. Hierbij worden de problemen van bedrijven die hard groeien uitgelicht. Zoek jij een film over startups? Dan is The Social Network een must-see.

4.4 The Aviator

Deze biografische film gaat over een van de grootste ondernemers uit de luchtvaart namelijk Howard Hughes (gespeeld door Leonardo DiCaprio). Hughes was een filmmaker, ondernemer in de luchtvaart en piloot. Hughes ervaart tijdens zijn leven zowel enorme successen als flinke tegenvallers. De film bevat veel gebeurtenissen die ondernemers zullen herkennen. Niet alles tijdens het ondernemen lukt en dat komt in deze film mooi naar voren. The Aviator heeft vijf Oscar’s gewonnen.

Meer films voor ondernemers

Wij willen graag een zo compleet mogelijke lijst aanbieden op onze website. Weet jij een inspirerende film voor ondernemers die nog niet in de lijst is terug te vinden? Plaats dan een reactie onderaan dit artikel of neem contact met ons op. Top10s schrijft regelmatig over films. Naast dit artikel hebben wij ook complete lijsten geschreven over; de engste horrorfilms en films over kunstenaars.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik heb een aantal films in dit lijstje gezien en die zijn zeker geschikt voor ondernemers. De beste film voor ondernemers is denk ik Moneyball.