De beste films over kunstenaars en kunst


films over kunstenaars en kunst – Kunst heeft altijd veel mensen weten te boeien. Voor alle kunstliefhebbers hebben wij in deze lijst de beste films over kunstenaars en de kunstwereld samengevat. De filmtitels die in deze lijst staan opgenomen vertellen het verhaal van bekende en minder bekende kunstenaars. Sommige films zijn biografisch en gaan over kunstenaars die daadwerkelijk hebben bestaan. Andere films gaan over fictieve personages zoals in de kunstfilm ‘The Square’.

Over de auteur: Top10s is een website vol met lijstjes. Onze redacteuren schrijven over verschillende filmgenres zoals horrorfilms en films over ondernemen.

Inhoudsopgave

1. La Belle Noiseuse
2. Moulin Rouge
3. The Square
4. Séraphine
5. Pollock
6. La Migliore Offerta
7. Banksy Does New York
8. F for Fake
9. Exit Through The Gift Shop

Films over kunstenaars en kunst

Wij zijn heel benieuwd of er bepaalde titels missen in deze lijst met films over kunstenaars en kunst. Ben jij van mening dat er een goede titel mist? Plaats dan een reactie onderaan de pagina.

1. La Belle Noiseuse

De Franse dramafilm ‘La Belle Noiseuse’ is gebaseerd op een roman uit 1831. De film gaat over de kunstenaar Édouard Frenhofer. De oude schilder kan geen inspiratie meer vinden voor zijn kunstwerken en vreest dat hij moet stoppen met zijn carrière. Een van zijn leerlingen probeert de kunstenaar te helpen en zoekt een vrouw die als model kan dienen voor een nieuw schilderij.
La Belle Noiseuese is uitgebracht in 1991. De film krijgt een 7,8 op IMDB en valt dus in de smaak bij liefhebbers van art-house films.

2. Moulin Rouge

De bekende excentrieke film ‘Moulin Rouge’ gaat over de gelijknamige nachtclub in Parijs. De musical-film gaat over Henri de Toulouse-Lautrec, een Franse kunstenaar die uitbundig leeft. De Britse schrijver Christian ontmoet de Franse kunstenaar en samen bezoeken zij de Moulin Rouge. Hier ontmoet Christian de danseres Santine en hij wordt verliefd. Er ontstaat een liefdesrelatie waarbij een derde persoon roet in het eten gooit. Moulin Rouge is een speelfilm uit 2001. In deze film spelen veel bekende acteurs mee zoals Nicole Kidman en Ewan McGregor.

3. The Square

Deze Zweedse Arthouse film gaat over Christian, een museumconservator die erg vol van zichzelf is. Christian is bezig met een nieuwe expositie over meer ‘medemenselijkheid’ in de wereld. Hiervoor heeft hij een kunstwerk laten plaatsen waarvan maar weinig mensen de betekenis begrijpen. ‘The Sqaure’ is een fantastische satirische film over moderne kunst. De film zit vol met vreemde gebeurtenissen en grappige scènes. Deze Zweedse film is uitgebracht in 2017 en is geregisseerd door Ruben Östlund (Turist). Bekijk hieronder de filmtrailer van The Square.

4. Séraphine

Wilhelm Uhde is een verzamelaar van kunstwerken. De Duitser woont begin 1900 in Parijs maar hij vindt het hier te druk. De Duitse kunstverzamelaar besluit om te verhuizen naar het platteland. Wilhelm Uhde neemt een dienstmeid aan (Séraphine) om zijn huishouden te organiseren. Op een dag komt de kunstkenner per toeval een schilderij tegen van Séraphine. Deze arthouse film is een must-see voor kunstliefhebbers.

5. Pollock

Jackson Pollock (1912 – 1956) was een Amerikaanse kunstenaar die bekend werd door zijn invloed in de kunststroming Abstract expressionisme. De film Pollock gaat over het leven van de kunstenaar. Jackson Pollock kende moeilijke perioden omdat hij verslaafd was aan alcohol. Het kostte hem veel moeite om de top van de kunstwereld te bereiken. Tijdens de film volg je de opkomst van Jackson Pollock’s kunstcarrière. De film is uitgebracht in 2000 en wordt op IMDB beoordeeld met een 7,0.

6. La Migliore Offerta

La Migliore Offerta oftewel The Best Offer is een film over kunstkenner Virgil Oldman. De film is fictief en gaat over de mysterieuze wereld van kunstverzamelaars en kunstexperts. Oldman is een gerespecteerd kunstkenner maar heeft minder succes in de liefde. Als Oldman wordt gevraagd om een kunstcollectie te bestuderen bij een mysteruieuze vrouw verandert zijn leven. ‘La Migliore Offerta’ is een thriller die zich afspeelt binnen de mysterieuze kunstwereld. Zoek jij een spannende film over kunst? Dan moet je La Migliore Offerta uit 2013 zeker bekijken.

7. Banksy Does New York

Banksy is een van de meest besproken kunstenaars van deze tijd. De identiteit van Banksy is nog steeds niet achterhaald en daardoor kan de kunstenaar volledig anoniem werken aan zijn projecten. In de film over de kunstenaar genaamd ‘Banksy Does New York’ is te zien hoe Banksy in 30 dagen kunstwerken aanbrengt in het publieke domein van New York. De complete documentaire over Banksy is hieronder te bekijken via Youtube.

8. F for Fake

Deze film gaat over het vervalsen van kunst. Het vervalsen van kunst is al eeuwen oud en regelmatig staat er wel een nieuwsbericht in de krant dat er een kunstvervalser is opgepakt. ‘F for Fake’ is gebaseerd op de Hongaarse kunstvervalser Elmyr De Hory. De Hory wist de grootste kunstgaleries ter wereld voor de gek te houden door kunstwerken van; Matisse, Renoir en Amedeo Modigliani te vervalsen. Elmyr De Hory wist door het vervalsen van kunst veel geld te verdienen. Hij wordt gezien als een van de beste kunstvervalsers ooit. De film is uitgebracht in 1973 en is hieronder via Youtube te bekijken.

9. Exit Through The Gift Shop

Een andere goede film over de kunstwereld is ‘Exit Through The Gift Shop’. De film gaat over de dubieuze wereld van kunst. Wat is kunst? En hoe manipuleerbaar zijn de meningen van kunstliefhebbers? De film gaat over de hype die marketeers kunnen veroorzaken rondom schilderijen waardoor deze enorm doen toenemen in waarde. Vinden mensen kunstwerken mooi vanwege de prijs en de aandacht? Deze thema’s worden besproken in de kunstdocumentaire ‘Exit Through The Gift Shop’. Aan de documentaire hebben onder andere kunstenaars meegewerkt als Banksy en Thierry Guetta.

Meer films over kunstenaars

Wij proberen deze lijst met films over kunstenaars zo compleet mogelijk te houden. Mis jij een filmtitel in de lijst? Geef ons deze titel dan zeker door. Dit kan door contact met ons op te nemen of een reactie te plaatsen onderaan het artikel.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *