De engste films – Dit zijn de beste horrorfilms van de afgelopen 20 jaar


Engste films – In dit artikel hebben wij de beste horrorfilms van de afgelopen 20 jaar in een lijstje gezet. De engste films zijn geselecteerd aan de hand van filmrecensenten, de meningen van filmliefhebbers en scores uit de Internet Movie Database (IMDB). Waarom houden veel mensen van enge films? Angst schijnt een stofje los te maken namelijk adrenaline. Het geeft dus letterlijk een kick om een horrorfilm in de bioscoop te kijken. Wil jij thuis ook een filmavond organiseren met een goede horrorfilm? Ontdek dan nu de beste horrorfilms van de afgelopen 20 jaar. Heb je zelf een goede tip? Deel deze filmtitel dan door te reageren onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

Dit zijn de engste films van de afgelopen 20 jaar. Mis jij jouw favoriete horrorfilm? Deel deze met ons door te reageren onderaan het artikel.

1. Horrorfilms jaren 90 t/m 2000

1.1 The Silence of the Lambs – 1991
1.2 The Vanishing – 1993
1.3 Se7en – 1995
1.4 Scream – 1996
1.5 Cure – 1997
1.6 Ringu – 1998
1.7 The Sixth Sense – 1999
1.8 The Blair Witch Project – 1999

2. Horrorfilms 2000 t/m 2010

2.1 Saw – 2004
2.2 Shutter – 2004
2.3 The Descent – 2005
2.4 The Skeleton Key – 2005
2.5 The Amityville Horror – 2005
2.6 Rec – 2007
2.7 1408 – 2007
2.8 Paranormal Activity – 2007
2.9 Mirrors – 2008

3. Horrorfilms 2010 t/m 2018

3.1 Insidious – 2010
3.2 Sinister – 2012
3.3 The Conjuring – 2013
3.4 The Witch – 2015
3.5 IT – 2017
3.6 Hereditary – 2018
3.7 The Nun – 2018

 

1. Horrorfilms jaren 90 t/m 2000

Hieronder zie je een selectie van de engste films uitgebracht in de jaren 90. De techniek in deze films is inmiddels sterk verouderd echter blijven deze horrorfilms zeker de moeite waard om te kijken. Vooral de Japanse horrorfilms zijn zeer beklemmend.

1.1 The Silence of the Lambs – 1991

Deze Amerikaanse horrorfilm is uitgebracht in 1991 en gaat over de seriemoordenaar Hannibal Lectter (Anthony Hopkins). Hannibal Lectar is een psychopaat die zit opgesloten in een zwaarbewaakte gevangenis. De politie besluit om met Hannibal Lectter te gaan samenwerken als er een nieuwe seriemoordenaar actief wordt. Uiteindelijk ontsnapt Hannibal en heeft hij weer de mogelijkheid om moorden te plegen. Deze horrorfilm heeft maarliefst vijf Oscars gewonnen, een unieke prestatie voor horrorfilms. Op IMDB scoort de film een 8,6.

1.2 The Vanishing – 1993

De thriller ‘The Vanishing’ is een Amerikaanse film gebaseerd op het Nederlandse boek ‘Het Gouden Ei’ van Tim Krabbé. De film gaat over de verdwijning van een jonge vrouw. Haar vriend besluit om een grote zoektocht op te zetten om erachter te komen wat er precies met haar is gebeurd. De film is enorm beklemmend en is een van de beste thrillers van de jaren 90. Wat de film vooral tof maakt is dat deze is gebaseerd op een Nederlands boek. De film krijgt een 6,3 op IMDB.

1.3 Se7en – 1995

Deze detective thriller met Brad Pitt en Morgan Freeman gaat over de zoektocht naar een seriemoordenaar. De moordenaar pleegt gedurende zeven dagen elke dag een moord. Detectives Sommerset (Freeman) en Mills (Pitt) zitten de seriemoordenaar op zijn hielen. Aan het einde van deze enge film vindt er een spectaculaire ontknoping plaats. Se7en heeft meerdere filmprijzen gewonnen en scoort op IMDB een 8,6. Bekijk hieronder de filmtrailer van Se7en. De film is ook te bekijken via Netflix.

1.4 Scream – 1996

De Amerikaanse horrorfilm Scream speelt zich af in Woodsboro, een dorp in Amerika. Het leven in het dorp is rustig totdat er verschillende moordpartijen plaatsvinden. Er blijkt een seriemoordenaar actief die op middelbare scholieren jaagt. Gale Weathers, een jonge verslaggeefster besluit alles op alles te zetten om de seriemoordenaar te ontmaskeren. Naast de vele enge momenten bevat Scream ook de nodige dosis humor. Het eerste deel van Scream uit 1996 was een succes. In de daarop volgende jaren zijn er nog twee vervolgdelen van Scream uitgebracht. De film wordt beoordeeld met een 7,2 op IMDB.

1.5 Cure – 1997

Cure is een Japanse horrorfilm die zich afspeelt in Tokio. In Tokio lijkt een seriemoordenaar actief. Meerdere mensen worden vermoord en hebben allemaal een grote ‘X’ in hun nek staan. Een psycholoog en detective van de Japanse politie doen onderzoek naar de zaak en vinden uiteindelijk een geheimzinnige jongen die iets met de moorden te maken kan hebben. Deze psychologische Japanse thriller is enorm spannend maar wel lastig te begrijpen. Zoek je een langere horrorfilm waarbij je goed moet nadenken? Dan is Cure jouw film!

1.6 Ringu – 1998

Ringu is de Japanse versie van ‘The Ring’. De film gaat over een vervloekte videoband. Na het bekijken van deze videoband heb je nog zeven dagen te leven voordat je wordt achtervolgd door schimmen. Vooral deze Japanse versie van ‘The Ring’ is erg goed. De muziek is beklemmend en de horrorfilm heeft een goede opbouw. Daarnaast bevat Ringu veel schrikeffecten en weet de regisseur een constant dreigende sfeer over te brengen. Deze Japanse horrorfilm scoort een 7,3 op IMDB.

Japanse horrorfilms

1.7 The Sixth Sense – 1999

De raadselachtige thriller ‘The Sixth Sense’ is een echte thriller klassieker. Hoofdpersoon Malcolm Crowe is psycholoog en krijgt de verlegen jongen Cole Sear als een van zijn cliënten. De film zit vol met raadsels en is een zogenoemde mindfuck-film. Aan het einde van deze thriller moet je echt even bijkomen. De film is gemonineerd voor maarliefst 6 Oscar’s en is geliefd onder horrorfanaten. Op IMDB krijgt ‘The Sixth Sense’ een 8,1.

1.8 The Blair Witch Project – 1999

Volgens kenners is ‘The Blair Witch Project’ een van de engste films ooit gemaakt. Deze horrorfilm is een van de eerste zogenoemde ‘shaky camera’ film. Hierdoor krijgt de kijker het idee dat zij niet kijken naar een geregisseerde film maar naar een amateuropname. ‘The Blair Witch Project’ is dan ook een studieproject waarbij een groep studenten de mythe van een heks woonachtig in een bos gaat onderzoeken. Ze verdwalen en een aantal groepsleden raken zoek. De meningen over ‘The Blair Witch Project’ zijn gemengd. Sommigen vinden de film angstaanjagend, anderen zeggen juist dat de film saai en fake is. op IMDB krijgt de film een 6,4.

Blair Witch Project

2. Enge films 2000 t/m 2010

Tussen 2000 en 2010 kwamen er nieuwe horrorseries in de bioscopen. In deze tien jaar maakten we kennis met; Saw, The Texas Chainsaw Massacre en Paranormal Activity. Daarnaast zijn er verschillende Amerikaanse remakes uitgebracht van Japanse horrorfilms zoals; The Grudge en Hostel. Vooral films over geesten werden populairder tussen 2000 en 2010.

2.1 Saw – 2004

De horrorfilm Saw is voor het eerst uitgebracht in 2004. De film gaat over Jigsaw, een psychopaat die terminale kanker heeft. Jigsaw heeft niet meer lang te leven en besluit om mensen te laten inzien hoe belangrijk het leven is. Hij zoekt slachtoffers uit en laat hun deelnemen aan dodelijke spelletjes. Om te ontsnappen uit de ‘games’ van Jigsaw moeten zijn slachtoffers vreselijke activiteiten ondergaan. Saw staat bekend om smerige scènes met levensechte trucs. Inmiddels zijn er zeven films uitgebracht in de Saw serie. De eerste film krijgt op IMDB een beoordeling van 7,6.

Saw horrorfilm

2.2 Shutter – 2004

Shutter is een horrorfilm over geesten. De fotograaf Tun rijdt samen met zijn vriendin een jonge vrouw aan. Ze besluiten in een opwelling om door te rijden en de vrouw achter te laten. Na het ongeluk ontdekt Tun dat er schimmen op zijn fotoafdrukken komen te staan. De schimmen lijken wel erg veel op de vrouw die hij eerder heeft aangereden. Tun en zijn vriendin worden achtervolgd door de geest. Shutter is van oorsprong een Japanse horrorfilm. De film zit vol met jumpscares, de schrikeffecten zijn goed opgebouwd en onverwachts. Op IMDB zijn filmkenners positief, Shutter scoort een 7,1.

2.3 The Descent – 2005

Een verlaten grottenstelsel, dat is het thema van de enge film ‘The Descent’. Een groep vriendinnen besluiten om diep af te dalen in een onbekende grot. Al snel komen zij erachter dat zij niet de enige zijn in het stelsel. Ze worden opgejaagd door wezens vanuit de diepte. Zin in een horrorfilm over enge wezens? The Descent scoort een 7,2 op IMDB.

2.4 The Skeleton Key – 2005

Caroline is verpleegster en verzorgt een ouder stel. Het stel heeft nogal vreemde gewoontes en Caroline vertrouwd het niet. Op een gegeven moment krijgt Caroline een sleutel voor het huis. Al snel blijkt dat 1 van de deuren in het huis met geen mogelijkheid te openen is. Deze horrorfilm uit 2005 bevat veel horror clichés. Een spookhuis, krakende deuren, griezelige mensen en veel schrikeffecten. IMDB: 6,5.

2.5 The Amityville Horror – 2005

Een familiedrama vond plaats in een spookachtig huis op het platteland in Amerika. Een jaar later komt er een nieuw gezin te wonen in het huis en lijken de gebeurtenissen zich te herhalen. Zoek je een enge film met geesten en een spookhuis? Dan moet je The Amityville Horror uit 2005 zeker kijken.

films over geesten

2.6 Rec – 2007

REC is een Spaanse arthouse film uit 2007. In de film volgt een documentairemaakster de werkzaamheden van de lokale brandweer. De brandweer rukt uit voor een incident met een verwarde vrouw. Al snel blijkt dat de verwarde vrouw verandert is in een bloeddorstig wezen dat meerdere mensen doodbijt. De kijker volgt alles door de camera van de documentairemaakster. Op IMDB krijgt de Spaanse horrorfilm een 7,5.

REC horrorfilm 2007

2.7 1408 – 2007

Horrorschrijver Stephen King is bekend van vele fantastische films en boeken. De film 1408 is gebaseerd op het gelijknamige boek van King. 1408 gaat over een paranormaal onderzoeker, iemand die onderzoek doet naar verschijnselen van overleden personen. De onderzoeker is erg sceptisch en heeft nog nooit enig bewijs gevonden voor het bestaan van geesten. De schrijver wordt echter getipt over de hotelkamer 1408, hier zouden meerdere personen zijn overleden. De kamer is daarom hermetisch afgesloten. Toch besluit de schrijver om een nacht in de kamer door te brengen. 1408 is een van de beste films van Stephen King.

2.8 Paranormal Activity – 2007

Toen Paranormal Activity uitkwam werd deze film al snel beoordeeld als de engste film ooit gemaakt. Paranormal Activity gaat over een gezin die vreemde gebeurtenissen ervaart in hun woning. Ze vermoeden dat het er spookt en besluiten om camera’s op te hangen rondom de woning. Dan blijkt dat er inderdaad geesten actief zijn in het huis.

2.9 Mirrors – 2008

Mirrors gaat over een verlaten warenhuis waar de hoofdpersoon Ben Carson bewaker is. Op een avond ontdekt Ben een spiegel in een van de kelders van het verlaten warenhuis. Er blijkt iets mysterieus met de spiegel te zijn. Al snel ontdekt Ben dat het warenhuis kwade geesten huisvest. Mirrors is in 2008 in première gegaan en is vanaf het begin direct spannend.

3. Engste films 2010 t/m 2018

De laatste jaren zijn er fantastische horrorfilms uitgebracht. Door moderne technieken zijn er inmiddels 3D horrorfilms uitgebracht en zijn de special effects nog verder verbeterd. Vooral de horrorregisseur James Wan bracht veel succesvolle films uit. Deze Japanse filmmaker is o.a bekend van; Annabelle, The Conjuring, en Saw.

3.1 Insidious – 2010

In 2010 is het eerste deel van Insidious uitgebracht. De film is geregisseerd door de eerder genoemde regisseur James Wan. De film gaat over een jong gezin dat in een nieuw huis komt te wonen. Bij een ongeluk in dit nieuwe huis komt de jongste zoon van het gezin op mysterieuze wijze in een coma terecht. Doktoren staan voor een raadsel omdat er geen medische oorzaak gevonden kan worden. De hulp van Elise wordt ingeschakeld, een paranormaal onderzoekster die vermoed dat de jongen wordt bezeten door geesten. Insidious is een verrassende horrorfilm met een sterk verhaal. Op IMDB scoort het eerste deel van Insidious een 6,8. De vervolgdelen (in totaal drie) zijn ook zeer de moeite waard.

3.2 Sinister – 2012

In Sinister gaat de schrijver Ellison Oswalt samen met zijn gezin wonen in een nieuw huis. Ellison is misdaadschrijver en gaat wonen in een huis waar een familiedrama heeft plaatsgevonden. Hier wilt hij een boek over schrijven. Al snel vindt Ellison verontrustende bandrecorders met lugubere opnames. Bekijk hieronder de filmtrailer van deze enge horrorfilm.

3.3 The Conjuring – 2013

The Conjuring is een horrorfilm gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. De film volgt paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren. Zij houden zicht onder andere bezig met het uitdrijven van geesten. Inmiddels is er ook al een tweede en derde deel uitgebracht van The Conjuring. De originele horrorfilm uit 2013 scoort op IMDB een 7,5.

3.4 The Witch – 2015

Horrorfilm The Witch speelt zich af in de zeventiende eeuw. Een gezin leeft aan de rand van een groot bos en is afhankelijk van de landbouw. Als het voedsel op dreigt te raken begint het spannend te worden. Een van de kinderen raakt vermist en vreemde gebeurtenissen vinden plaats. The Witch weet continu de spanning erin te houden. De film is erg angstaanjagend en meerdere bezoekers zijn de bioscoop uitgelopen tijdens het zien van ‘The Witch’.

3.5 IT – 2017

Een van de beste horrorfilms van de afgelopen twintig jaar is zonder twijfel de remake van ‘IT’. ‘IT’ is een kwaadaardige clown die een Amerikaans dorpje in zijn greep houdt. Kinderen worden ontvoerd en zijn nergens meer veilig. Deze ijzersterke horrorfilm is gebaseerd op de bestseller van Stephen King, de beste horrorschrijver aller tijden. IT wordt op IMDB beoordeeld met een 7,5. Met een budget van 35 miljoen euro is het ook een van de duurdere horrorfilms in deze lijst.

3.6 Hereditary – 2018

Hereditary is een horrorfilm van Studio A24, dezelfde makers van The Witch (nummer 3.4). Hereditary staat bekend als een horrorfilm zonder clichés. De film draait om een familie waar een vloek op rust. Langzaam komen ze er achter dat hun een sinister lot ligt te wachten. Hereditary komt uit rond juni 2018. Hieronder kan je alvast de filmtrailer van Hereditary bekijken.

3.7 The Nun – 2018

The Nun speelt zich af in hetzelfde universum als de horrorfilms The Conjuring 1 en 2. De film gaat over een non die in de jaren 50 de opdracht krijgt om af te reizen naar een klooster in Roemenië. Al snel blijkt dat er een geheimzinnige en kwaadaardige non actief is in het klooster. The Nun zit vol met schrikeffecten en is een van de populairste horrorfilms van 2018.


12 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. The Witch is zeker de engste film die ik de laatste jaren heb gezien. Deze is anders dan de standaard Hollywood horrors. Ik ben benieuwd of Hereditary net zo’n enge film gaat worden!

  2. Vooral de films tussen 2010 en 2018 zijn enge films. De engste film ooit is The Conjuring. Ik heb deze enge film in de bioscoop gezien en had direct nachtmerries. IT vond ik minder eng, vooral films met geesten zoals The Conjuring…….

  3. The Blair Witch project vond ik niet zo’n enge horrorfilm. De engste horrorfilm ooit gemaakt is de Japanse versie van The Grudge.

  4. Ik heb laatst IT gezien in de bioscoop. Had mn jas nodig want sommige stukjes in deze film zijn echt te eng. Eigenlijk kan ik helemaal niet tegen horrorfilms 😉

  5. betere films woman in black don’t breath amityville rec descent conjuring saw the sixth sense verder nog goed scream sinister