De 10 Mooiste Bioscopen Ter Wereld


Mooiste bioscopen ter wereld | Afgelopen week (februari 2021) maakte het gerenommeerde Time Out magazine de 50 mooiste bioscopen ter wereld bekend. Wij hebben de 10 mooiste bioscopen ter wereld voor je samengevat.

Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld

We mogen trots zijn op ons eigen landje. Volgens het Time Out magazine is het Pathé Tuschinski theater (Amsterdam) de mooiste bioscoop ter wereld. Honderd jaar geleden bouwde Abraham Tuschinski zijn filmtheater vlakbij het Rembrandtplein. De bioscoop is onlangs gerenoveerd en teruggebracht naar de art-deco stijl van de jaren 20.

Naast het Tuschinski theater staan er vijf andere Europese bioscopen in de top 10 mooiste bioscopen ter wereld. Onder andere in Boedapest, Rome en Madrid zijn prachtige en unieke bioscopen te vinden.

Top 10 mooiste bioscopen

Nr.BioscoopLocatie
10.Puskin Art CinemaBoedapest
9.The CivicAuckland
8.ArcLight Cinerama DomeLos Angeles
7.The AstorMelbourne
6.Cinema Dei PiccoliRome
5.The ElectricLonden
4.CinetecaMadrid
3.Village East CinemaNew York
2.Le Grand RexParijs
1.TuschinskiAmsterdam
Bron: Time Out Magazine 2021

10. Puskin Art Cinema

In Boedapest vindt je het Puskin Art Cinema theater. Deze bioscoop is geopend in 1926 en beschikt over een prachtige bioscoopzaal. In 2013 is deze bioscoop uitgebreid met twee kleinere zalen. De echte eye-catcher van deze bioscoop is de grote zaal. Zodra je plaatsneemt in deze bioscoopzaal waan je je honderd jaar terug in de tijd.

© Europa-cinemas.org/

9. The Civic

In Auckland, Nieuw Zeeland ligt de bioscoop The Civic. De grote zaal van deze bioscoop telt 2379 stoelen en beschikt over een prachtig sterrenplafond. Naast films vertoond The Civic ook toneelvoorstellingen.

©  Auckland Live

8. ArcLight Cinerama Dome

In Los Angeles staat de bioscoop ‘ArcLight Cinerama Dome’. Deze bioscoop was tijdens de opening in 1963 reolutionair vanwege het gecurvde scherm. Daarnaast is deze bioscoop natuurlijk te vinden vlakbij Hollywood, het mekka van de filmindustrie.

7. The Astor

The Astor is een bioscoop gelegen in Melbourne, Australië. De bioscoop is geopend in 1936 en heeft een nostalgische bioscoopzaal met 1.600 stoelen. Regelmatig worden er classics vertoond in ‘The Astor’ zoals ‘A Space Odyssey’ en ‘Star Wars’.

© Astortheatre.net

6. Cinema Dei Piccoli

In Rome staat één van de meest schattige bioscopen ooit. Het ‘Cinema Dei Piccoli’ is een zeer klein bioscoopje prachtig gelegen in een park. Het filmhuis heeft slechts 63 stoelen en één bioscoopscherm. Het bioscoopje is in 1934 geopend en er worden nog steeds films vertoond.

© Cinemadeipiccoli.com

5. The Electric

‘The Electric’ is één van de oudste en meest romantische bioscopen van Londen. De bioscoop is gevestigd in een gebouw met barok elementen. De hal en zalen van deze bioscoop zijn nostalgisch en uniek in de wereld. Ben je in Londen? Dan is het zeker waard om een bezoek te brengen aan ‘The Electric’.

4. Cineteca

In Madrid staat de unieke bioscoop ‘Cineteca’. Het complex waar deze bioscoop zich in bevindt was oorspronkelijk een slachthuis. Gedurende 5 jaren is het verbouwd tot een uniek filmtheater wat op de 4e plaatst staat van mooiste bioscopen ter wereld. Deze bioscoop valt vooral op vanwege de unieke programmering. Cineteca vertoont namelijk vooral niet fictieve, arthouse producties.

3. Village East Cinema

Het Village East Cinema is een bioscoopcomplex in New York City. Het complex heeft vijf zalen waarvan één zaal de absolute eye-catcher is. Onder filmfans in New York is de Village East Cinema een walhalla.

© James and Karla Murray

2. Le Grand Rex

De Fransen zijn grote filmfans. Het is dan ook niet gek dat één van de mooiste bioscopen ter wereld te vinden is in Parijs. Le Grand Rex heeft maarliefst plek voor 2.400 filmliefhebbers en is daarmee één van de grootste bioscopen ter wereld.

© Le Grand Rex

1. Tuschinski

De mooiste bioscoop ter wereld staat gewoon in Amsterdam. Het Tuschinski theater is een waar droompaleis voor filmliefhebbers. Onlangs is het Tuschinski Theater verbouwd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat van 100 jaar geleden. Zalen 2 t/m 6 zijn gerenoveerd en voorzien van luxe fauteuils, bankjes en chique lampjes. Daarnaast heeft Pathé Tuschinski een eigen cocktailbar gekregen vernoemd naar de oprichter ‘Bar Abraham’.

© Pathé

Bekijk ook:


3 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik heb Tuschinski afgelopen zomer bezocht en na de renovatie is het echt fantastisch geworden! De grote zaal was al magisch en uniek in de wereld maar zalen 2 en 3 zijn nu ook helemaal in ere hersteld. De Tuachinski bar is ook een succes. Een unieke plek in Amsterdam.

  2. Wat ben ik trots! Tuschinski uitgeroepen tot mooiste bioscoop ter wereld! Alle Amsterdammers / Nederlanders mogen trots zijn op deze prachtige plek. Het theater bestaat al bijna 100 jaar en er hebben prachtige premières en feesten plaatsgevonden.