De 10 Beste Musea in Amsterdam


10 beste musea in Amsterdam | Onze hoofdstad is een paradijs voor iedereen met een museumkaart omdat Amsterdam veel musea heeft. Je vindt in Amsterdam niet alleen de traditionele musea maar ook nieuwe tentoonstellingen die zich tot de top van de wereld mogen noemen. In dit lijstje hebben we de beste musea van Amsterdam verzameld welke je bezocht moet hebben. Vanwege de corona maatregelen is het wel belangrijk dat je jouw museumboek vooraf reserveert.

Beste Musea in Amsterdam

De volgende Amsterdamse musea zijn een bezoek waard. De musea in deze lijst zijn in een random volgorde geplaatst.

Nr.Museum Amsterdam
10.Ons’ Lieve Heer op Solder
9.Paleis op de Dam
8.Het Verzetsmuseum
7.Anne Frank Huis
6.Stedelijk Museum
5.Het Scheepsvaartmuseum
4.Van Gogh
3.NEMO science museum
2.Het Tropenmuseum
1.Het Rijksmuseum

10. Ons’ Lieve Heer op Solder

In de 17e eeuw ontstonden er in Amsterdam zogenoemde schuilkerken. Het Katholieke geloof mocht niet in het openbaar worden gevierd en daarom werden er op zolders en woonkamers kleine katholieke kerkjes gevormd. Het museum ‘Ons’ Lieve Heer op Solder’ is zo’n schuilkerk. Het museum is gevestigd op de Wallen en ziet er vanaf de buitenkant uit als een gewoon rijtjeshuis. Binnen loop je een route door verschillende vertrekken van het huis en krijg je via een audiotour informatie over de geschiedenis van het gebouwd. Leuk om eens te bekijken! Na afloop kan je bij brouwerij de Prael (om de hoek) gezellig een biertje drinken.

9. Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam is nog steeds in functie als ontvangstpaleis van de koning. Het is mogelijk om het Paleis op de Dam te bezoeken. Tijdens je bezoek loop je o.a. door prachtige authentieke verblijven zoals de burgerzaal en de assurantiekamer. Ook loop je langs het balkon waarvan Koning Willem Alexander het volk toezwaaide direct na zijn inauguratie.

8. Het Verzetsmuseum

Het verzetsmuseum is een wat ouder (soms wat gedateerd) museum maar is zeker een bezoek waard. Het museum vertelt het verhaal van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vaste tentoonstelling laat zien hoe Nederlanders steeds meer te maken kregen met regels van de Duitse bezetting. Het Verzetsmuseum heeft verschillende decors nagebouwd zoals een bioscoop en kranten drukkerij uit de jaren 1940 / 1945. Het museum heeft ook een speciale kinderafdeling.

7. Anne Frank Huis

Het verhaal van Anne Frank is wereldberoemd geworden vandaar dat het Anne Frank huis een van de best bezochte musea van Amsterdam is. Het Anne Frank museum toont de schuilplek van de familie Frank. De familie Frank vluchtte vanuit Duitsland naar Amsterdam en moest onderduiken voor de Nazi’s. In het museum loop je door de boekenkast het achterhuis in en zie je de vertrekken waar de familie gewoond heeft. Het Anne Frank huis is in 2015 verbouwd en ziet er sindsdien nog indrukwekkender uit.

6. Stedelijk Museum

Mocht je liefhebber zijn van moderne kunst dan is het Stedelijk Museum de place to be. Regelmatig zijn er zeer indrukwekkende tentoonstellingen van wereldberoemde hedendaagse kunstenaars. Ook de vaste collectie gelegen in de kelder is de moeite waard. Hier vind je onder andere; Piet Mondrian, Rietveld en Jeff Koons.

© John Lewis Marshall

5. Het Scheepsvaartmuseum

Nederland was in de gouden eeuw natuurlijk de heer en meester op zee. Hollandse handelsschepen bevoeren de hele wereld en de VOC werd een van de grootste bedrijven van die tijd. In het Scheepsvaarmuseum leer je veel bij over deze tijd. Ook kan je zelf een 18e eeuws replica van een VOC schip bewonderen.

© Het Scheepsvaartmuseum

4. Van Gogh

Het Van Gogh museum ligt aan het museumplein en beschikt over de grootste collectie Van Gogh schilderijen. Het museum vertelt het verhaal van Vincent van Gogh die doorbrak met zijn herkenbare streepjes en patronen. Vincent van Gogh wordt gezien als een van de meesters van het Post-Impressionisme.

© Van Gogh Museum – Jan Kees Steenman

3. NEMO science museum

NEMO is een techniek museum en is zeer geschikt voor kinderen. Het museum ligt vlak naast het centraal station van Amsterdam en beschikt over veel natuurkundige proeven. Als bezoeker kan je zelf veel aanraken, leren en ontdekken. In onderstaande video krijg je een goede indruk van NEMO. NEMO staat ook vermeld in de top 10 leukste musea voor kinderen.

2. Het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum ligt in een prachtig monumentaal gebouw in Amsterdam Oost. Dit museum vertelt o.a. het koloniale verleden van Nederland maar heeft ook regelmatig exposities over verschillende thema’s over de wereld. Onlangs had het museum een interessante tentoonstellinge genaamd ‘Cool Japan’ over de Japanse cultuur. Momenteel heeft het Tropenmuseum een interessante expositie over gender genaamd ‘It’s a genderfull world’.

© Tropenmuseum – Opening Cool Japan

1. Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is één van de grootste musea van Nederland en laat het verleden van ons land zien. De meeste personen kennen het Rijksmuseum van De Nachtwacht het bekendste werk van Rembrandt van Rijn. Echter heeft dit museum nog veel meer indrukwekkende kunst zoals de boekenkist van Hugo de Groot en een grote collectie wapens en modelschepen.

© Rijksmuseum – John Lewis Marshall

1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *