De 10 Bekendste Franse Chansons


Franse Chansons | Heb jij al zin in de zomervakantie en ga je richting Zuid Frankrijk? Kom alvast in de juiste sferen met de top 10 beste Franse chansons ooit. Chanson betekent letterlijk ‘lied’ in het Frans. Dit muziekgenre bestaat uit poëtische liederen vaak begeleid door een gitaar of piano. Het is een oudere muziekvorm welke ontstaan is in de middeleeuwen en werd voorgedragen door troubadours.

Bekende Chansonniers

Een zanger of zangeres die Franse chansons zingt wordt ook wel chansonnier genoemd. De meest bekende Franse chansonniers zijn o.a. Édith Piaf, Charles Aznavour en Julien Clerk. Buiten Frankrijk zijn er ook verschillende bekende chansonniers waaronder; Jacques Brel (België) en Ramses Shaffy (Nederland).

Top 10 Franse Chansons

Nr.ChansonArtiest
10.Emmenez-moiCharles Aznavour
9.Les Champs-ElyséesJoe Dassin
8.Ne me quitte pasJacques Brel
7.La ballade des gens heureuxGerard Lenorman
6.La vie en roseÉdith Piaf
5.Il est cinq heures paris s’éveilleJacques Dutronc
4.Les lacs du ConnemaraMichel Sardou
3.Une belle histoireMichel Fugain
2.Non, Je ne regrette rienÉdith Piaf
1.La BohèmeCharles Aznavour

10. Emmenez-moi – Charles Aznavour

Op nummer 10 staat één van de bekendste Franse chansonzangers namelijk Charles Aznavour. Het nummer Emmenez-moi is één van zijn bekendste liedjes.

9. Les Champs-Elysées – Joe Dassin

Onder Nederlanders is het Franse liedje ‘Les Champs-Elysées’ erg bekend. Het nummer komt vaak terug tijdens de Franse les op de middelbare school. Er is ook een Amsterdamse variant op het liedje gemaakt genaamd ‘Waterlooplein’.

8. Ne me quitte pas – Jacques Brel

De Belgische zanger Jacques Brel heeft verschillende Franse chansons uitgebracht welke hoog in de Nederlandse top 40 hebben gestaan. Onder veel Nederlanders is het Franse nummer ‘Ne me quitte pas’ dan ook zeer populair.

7. La ballade des gens heureux – Gerard Lenorman

6. La vie en rose – Edith Piaf

Edith Piaf kan natuurlijk niet missen in deze lijst met Franse chansons. De Franse zangeres was ongetwijfeld één van de allerbekendste chansonniers ooit. Haar nummers zijn de hele wereld rondgegaan en worden o.a. gebruikt als soundtrack in verschillende speelfilms.

5. Il est cinq heures paris s’éveille – Jacques Dutronc

4. Les lacs du Connemara – Michel Sardou

‘Les Lacs du Connemara’ is echt een feestnummer! Het is dan ook niet gek dat dit Franse liedje wordt gedraaid tijdens carnaval. Het nummer is uitgebracht in 1981 en belande direct in de Nederlandse top 40. Leuk detail; dit nummer gaat niet over Parijs of een andere Franse stad maar gaat over de Ierse provincie ‘Connemara’. Hier kwam de zanger ‘Michel Sardou’ graag.

3. Une belle histoire – Michel Fugain

Deze Franse hit is uitgebracht in 1972 en werd niet direct een grote hit in Nederland. Toch zijn er veel liefhebbers van ‘Une Belle Histoire’. Dit blijkt o.a. omdat het Franse nummer altijd een notering scoort in de NPO Top 2000. Ook is het nummer gecoverd door Paul de Leeuw (Une belle histoire / Een mooi verhaal).

2. Non, Je ne regrette rien – Édith Piaf

Uiteraard moet Édith Piaf twee keer in de lijst met mooiste Franse chansons staan. Op nummer 2 staat dan ook het wereldberoemde nummer ‘Non, Je ne regrette rien’ (Ik heb nergens spijt van). Oorspronkelijk werd het nummer geschreven door de Franse tekstschrijver ‘Michel Vaucaire’ en vervolgens gezongen door verschillende artiesten. In 1960 zong Édith Piaf het nummer en was een wereldhit geboren.

1. La Bohème – Charles Aznavour

Op nummer 1 staat de welbekende Franse chanson ‘La Bohème’ van Charles Aznavour. Het nummer gaat over een schilder die zingt over zijn herinneringen aan de Franse kunstwijk Montmartre. Zodra je deze chanson opzet waan je jezelf direct in Frankrijk!

Wat is jouw favoriete Franse Chanson?

Top 10 Franse chansons

Deze lijst is met grote zorg samengesteld. Het kan echter voorkomen dat jouw favoriete Franse chanson niet in de lijst staat. Deel jouw Franse lievelingsliedjes en artiesten onderaan dit artikel zodat je andere muziekfans kan helpen om nieuwe muziek te ontdekken.

Bronnen:


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. persoonlijk vind ik het nummertje parijs van Kenny B toch wel altijd een hele goeie, zeker als ik dan weer door de banlieu’s van parijs rijd met de auto