Dit zijn de beste boeken van 2017

Dit zijn de tien beste boeken uitgegeven in 2017.


Als je aan 2017 denkt, denk je waarschijnlijk aan grote gebeurtenissen zoals het presidentschap van Donald Trump, dreiging van Noord-Korea en de #MeToo discussie. Gelukkig is er ook meer gebeurd in 2017 op literair gebied. In dit lijstje zetten we de top 10 boeken van 2017 op een rij. Deze boeken waren in Nederland echte bestsellers. Dit lijstje is onderdeel van ons speciale thema: 2017 in lijstjes.

10. Donkerder: Vijftig tinten donkerder verteld door Christian

Een van de populairste trilogieën ooit is de ‘Vijfitg tinten’ reeks, waarin seks en vooral Sm centraal staat. De boeken waren enorm populair en gingen alleen in Nederland al miljoenen keren over de toonbank. Waar succes is, is geld en dus is besloten om de reeks nog verder uit te breiden, maar dan vanuit het perspectief van de mannelijke hoofdpersoon Christian. Over de literaire kwaliteit zijn de meningen sterk verdeeld, maar dit weerhoudt velen (vooral vrouwen) er niet van om het boek toch te kopen.

beste boeken 2017 _ 50 tinten donkerder

9. De logica van geluk

Vraag een willekeurig persoon wat zijn of haar doel is in het leven, en de kans is groot dat het antwoord ‘gelukkig zijn’ is. Geluk is iets subjectiefs, maar daar dacht auteur Mo Gawdat anders over. Ondanks dat hij gezond en extreem rijk was, voelde hij zich ongelukkig. Hij besloot om een ‘geluksformule’ te zoeken, met als doel om iedereen gelukkig te maken. Als je recensies over ‘De logica van geluk’ leest, dan zul je zien dat dit aardig is gelukt; men noemt het boek ‘life changing’ en ‘een boek dat iedereen gelezen moet hebben’.

De logica van geluk bestseller 2017

8. De acht bergen

De Italiaanse auteur Paolo Cognetti schreef de prachtige roman ‘De acht bergen’. Het boek gaat voornamelijk over vriendschap. Het speelt zich af in Noord-Italië en het is zeer beeldend geschreven, waardoor je zelf het gevoel hebt in Italië te zijn. Het is een diepgaand en meeslepend boek, maar het is toch makkelijk te lezen. Een echte aanrader dus voor als je even aan de hectiek van je eigen leven wil ontsnappen.

De acht bergen - boek 2017

7. De wereld volgens Gijp

Winnaar van de NS Publieksprijs 2017 is ‘De wereld volgens Gijp’ door Michel van Egmond. In 2012 schreef van Egmond al een succesvol boek over oud-profvoetballer en voetbalanalytics bij Voetbal Inside René van der Gijp. Begin 2016 overleed zeer onverwachts de vriendin van René van der Gijp. Leon van Egmond volgde in deze periode van der Gijp op de voet, wat resulteerde in het boek ‘De wereld volgens Gijp’. Natuurlijk zijn er verdrietige momenten vanwege rouw en verlies, maar het gaat ook over humor en voetbal. Net zoals het eerste boek over van der Gijp werd dit boek ook een groot succes.

Winnaar NS publieksprijs 2017

6. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

In de huidige maatschappij en tijd heeft iedereen het altijd druk. Het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ leert de lezer hoe belangrijk rust is en hoe je deze rust kunt vinden. Het is geschreven door Haemin Sunim, een boeddhistische Koreaanse monnik. Naast prachtige teksten zijn er ook bijzondere illustraties te vinden, wat het boek tot een kleurrijk geheel maakt.

Boeken 2017 - Dingen die je ziet als je er de tijd voor neemt

5. Rico

In ‘Rico’ geeft auteur Leon Verdonschot een kijkje in het leven van deze beroemde kickbokser. Het gaat natuurlijk over de sport, maar ook over het verleden van Verhoeven, wat niet altijd gemakkelijk geweest is. ‘Rico’ werd zeer positief ontvangen en is ook een aanrader voor mensen die geen fan zijn van de sport.

Rico - boek 2017

4. Dagboek van een getuige

Astrid Holleeder was in 2016 in een klap bestsellerauteur door het boek ‘Judas’, over haar broer Willem Holleeder. ‘Judas’ ging over de familiegeschiedenis van de Holleeders en het beeld van Willem Holleeder als knuffelcrimineel werd totaal onderuitgehaald. Het vervolg ‘Dagboek van een getuige’ gaat meer over het juridische proces en de gevolgen voor Astrid Holleeder van haar beslissing om te getuigen tegen haar eigen broer. Het vervolg op ‘Judas’ werd ook weer een groot succes en staat op plek 4.

Beste boeken 2017

3. The Subtle Art of Not Giving a F*ck (De edele kunst van not giving a F*ck)

Tegenwoordig moet iedereen altijd alleen maar positief en gelukkig zijn en hier is iedereen dan ook zelf verantwoordelijk voor. In het boek ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck’ wordt dit principe totaal onderuit gehaald. Door je eigen tekortkomingen en onzekerheden te herkennen en accepteren krijg je een realistisch beeld van jezelf en leer je dat je ook fouten mag maken. Auteur Mark Manson schreef dit boek, naar aanleiding van een zeer populair weblog dat maandelijks door meer dan twee miljoen mensen wordt bezocht. Zijn schrijfstijl is humoristisch maar wel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt een gat in de markt, want ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck’ staat op plek 3 in de top 10 beste boeken van 2017.

Beste boeken 2017

2. Jamie Oliver 5 ingrediënten

Gezond eten wordt de laatste jaren steeds belangrijker gevonden. Op plek 2 staat dan ook een kookboek van de bekende Engelse kok Jamie Oliver. Het boek ‘Jamie Oliver 5 ingrediënten’ is perfect voor mensen die weinig tijd hebben maar toch gezond en lekker willen koken. Het boek is ook zeer geschikt voor mensen die niet zo handig zijn in de keuken. Er wordt ook wel gezegd dat dit het makkelijkste kookboek van Jamie Oliver tot nu toe is.

beste kookboeken 2017

1. Oorsprong

Op plek 1 van de 10 bestsellers van 2017 staat het boek Oorsprong van Dan Brown. Deze wereldberoemde auteur heeft al heel wat zeer populaire boeken geschreven zoals de ‘Da Vinci Code’, ‘Inferno’ en ‘Het Bernini Mysterie’. Hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek Robert Langdon is de hoofdpersoon van elk boek. Oorsprong speelt zich voor een groot gedeelte af in Barcelona, waar hij een code moet kraken aan de hand van allerlei aanwijzingen in kunst en symbolen. Oorsprong is weer een echte pageturner zoals we van Dan Brown gewend zijn en viel goed in de smaak bij het Nederlandse publiek.

Bestsellers 2017 - Dan Brown Oorsprong


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *