De 5 grootste steden van België

Ontdek de 5 grootste steden van onze Zuiderburen.


België is het zuidelijke buurland van Nederland en is populair bij Nederlandse vakantiegangers. De Belgische kust is populair, maar ook stedentrips in België worden niet overgeslagen. Belgische steden zijn heel anders dan de meeste Nederlandse steden, en dus heb je al snel het gevoel dat je ver weg zit van Nederland. In dit artikel zetten wij de 5 grootste Belgische steden op een rijtje, gebaseerd op het aantal inwoners.

5. Brussel

Brussel is de hoofdstad van België, maar is officieel gezien niet de grootste stad. Brussel-stad telt namelijk ‘slechts’ 180.000 inwoners. Het stedelijk gebied rond Brussel telt echter zo’n 1.8 miljoen inwoners. Dit gebied bevat voorsteden en dorpen die gericht zijn op Brussel. Brussel is een erg internationale stad. Dit komt mede doordat het Brussel het bestuurlijke centrum van de Europese Unie is. Brussel is echter niet alleen maar zakelijk; er is ook veel cultuur. Zo heeft Brussel een ‘striproute’; een wandelroute door de hele stad waarbij je langs allerlei muurschilderingen en verwijzingen van bekende Belgische striphelden komt.

4. Luik

Luik, in het Frans Liège genoemd, telt 196.970 inwoners en staat daarmee op plek 4 van de 5 grootste Belgische steden. Luik stond vroeger vooral bekend als een lelijke industriestad, maar de laatste jaren zijn er veel projecten om de stad aantrekkelijker te maken. Zo worden er oude gebouwen gerenoveerd en worden er nieuwe musea ontwikkeld. Luik staat natuurlijk bekend om de Luikse wafel. Bij een bezoekje aan Luik mag je deze lekkernij natuurlijk niet missen!

3. Charleroi

Charlerloi ligt in het zuiden van België en is de grootste stad van Wallonië; het Franstalige deel van België. In Charleroi wonen zo’n 202.000 mensen. De meeste mensen zullen Charleroi kennen van het grote vliegveld. Vroeger was de mijnbouw erg belangrijk in Charleroi. Sinds de sluiting van deze mijnen, gaat het niet goed met de stad. Veel gebouwen staan leeg en zijn vervallen en er heerst vrij veel armoede. Er zijn echter veel projecten om de stad op te knappen en aantrekkelijker te maken.

2. Gent

De op een na grootste stad van België is de sfeervolle stad Gent. Gent is erg populair onder Nederlandse toeristen, omdat het niet ver van de grens ligt. Gent telt ongeveer 257.000 inwoners. Gent is een compacte, oude stad die erg levendig is. Dit komt deels doordat de grootste universiteit van België in Gent gevestigd is. Dit maakt Gent tot een echte studentenstad met veel leuke terrassen en winkels. Daarnaast heeft Gent een rijke geschiedenis en prachtige oude gebouwen. Het grootste evenement van Gent is “De Gentse Feesten”; een feest in de binnenstad dat 10 dagen duurt.

1. Antwerpen

De grootste stad van België is Antwerpen, met circa 517.000 inwoners. Antwerpen is een belangrijke handelsstad, vanwege de haven. Na Rotterdam heeft Antwerpen de grootste haven van Europa. Antwerpen ligt tegen de Nederlandse grens aan, en is dus erg populair als bestemming voor een stedentrip vanuit Nederland. Antwerpen heeft zowel mooie oude gebouwen in de historische binnenstad als grote winkelstraten. De geschiedenis van deze grootste stad van België gaat terug tot in de steentijd. In die tijd werd het gebied wat nu Antwerpen is al bewoond. In de Romeinse tijd was Antwerpen een dorp, en in de 16e eeuw begon de stad pas echt te groeien. Antwerpen is een hele belangrijke stad voor de diamanthandel en wordt daarom ook wel het diamantcentrum van de wereld genoemd. Rondom het Centraal Station zit de ‘Diamantwijk’; hier zitten enorm veel winkels waar diamanten worden gekocht.


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *