10 Meest Gegeten Groenten in Nederland


Meest gegeten groenten | Het is belangrijk om elke dag genoeg groenten te eten. Het voedingscentrum heeft onderzoek gedaan welke 10 soorten groenten het meest worden gegeten door Nederlanders.

Meest Gegeten Groenten:

Nr.Groenten
10.Courgette
9.Witlof
8.Ijsbergsla
7.Komkommer
6.Broccoli
5.Wortelen
4.Sperziebonen
3.Bloemkool
2.Tomaten
1.Ui
Bron: Het voedingscentrum

10. Courgette

Nederlanders gebruiken vaak courgette bij verschillende gerechten. De courgette is vaak onderdeel van pasta’s of soepen. De courgette is familie van de komkommer maar kan niet rauw gegeten worden. Tip; maak eens een gevulde courgette met rijst en gehakt.

9. Witlof

Veel Nederlanders hebben een haat liefde verhouding met witlof. Of je bent fan of je vindt het helemaal niks. De witlof is bitter van smaak waardoor niet iedereen fan is. Grote favoriet is toch wel witlof met ham en kaas uit de oven.

8. Ijsbergsla

Ijsbergsla is niet de meest gezonde groente. Ijsbergsla bevat voornamelijk water en maar weinig vitaminen en vezels. Uiteraard maakt ijsbergsla onderdeel uit van salades. Ook wordt het gebruikt bij broodjes en friet.

7. Komkommer

De komkommer wordt in veel gerechten gebruikt zowel bij ontbijt, lunch als diner. Eigenlijk past de komkommer in elke salade en op elke sandwich. Ook is de komkommer een goede snack voor personen die aan de lijn zijn en een gezond alternatief zoeken.

6. Broccoli

Een andere groente hit in de Nederlandse keuken is broccoli. Broccoli wordt vaak gekookt en geserveerd als onderdeel van een AVG’tje (aardappel, groenten, vlees). Broccoli is erg gezond en zit vol met vezels, vitamine c en bètacaroteen.

5. Wortelen

Wortelen zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van de hutspot, een van de favoriete recepten van veel Nederlanders. Wortelen zijn erg gezond en bevatten veel vitaminen. Mensen die veel wortelen eten in hun dieet hebben een lagere kans op hartziektes of kanker.

4. Sperziebonen

Sperziebonen zijn een populaire groenten in Nederlandse huishoudens. De sperzieboon is erg geschikt voor een AVG’tje (aardappel, groenten, vlees) maar kan ook heel goed gebruikt worden in wok of aziatische gerechten.

3. Bloemkool

Op nummer 3 in de top 10 meest gegeten groenten staat de bloemkool. Veel Nederlanders zijn gek op bloemkool in combinatie met kaassaus. Nu is bloemkool erg gezond al kan je de saus beter achterwegen houden. Een leuk alternatief is om de bloemkool in de oven te bakken en te eten met tahini.

2. Tomaten

De tomaat is in veel gerechten de hoofdrolspeler. Vooral in Italiaanse gerechten (pasta, lasagne) is de tomaat niet weg te denken. Naast Italiaanse gerechten gebruiken Nederlanders de tomaat vaak voor soepen, sauzen en salades.

1. Ui

Op de nummer 1 van de ’10 meest gegeten groenten’ staat de ui. Uien worden vaak als smaakmaker gebruikt in tal van gerechten. Zaaluien (gewone witte uien) zijn het populairst in Nederland en worden geteeld in Groningen, Friesland en Zeeland. Naast de ui als smaakmaker worden gebakken uitjes ook gebruikt in verschillende wereldgerechten.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *