10 Meest Gebruikte Drugs in Nederland


Meest gebruikte drugs in Nederland | Elk jaar doet het Trimbos instituut een groot onderzoek naar drugsgebruik onder Nederlanders. Het drugsgebruik onder Nederlanders is relatief gezien hoog. Vooral vergeleken met andere Europese landen valt het op dat jongeren meer in aanraking komen met middelen als Xtc en cocaïne. Dit komt waarschijnlijk doordat Nederland altijd liberaler ten opzichte van drugs stond dan andere landen. Het gedoogbeleid wat ontstond in de jaren 80 is hier een voorbeeld van.

Verder zijn de prijzen en kwaliteit van drugs zoals Xtc en cocaïne relatief laag vergeleken met de rest van Europa. Nederland is helaas een belangrijk doorvoerland. Veel criminelen maken gebruik van de haven van Rotterdam om drugs verder naar Europa te verspreiden.

Top 10 Meest Gebruikte Drugs in Nederland

Nr.Drugs
10.Paddo’s / Truffels
9.Ritalin
8.Slaap en kalmeringsmiddelen
7.GHB
6.Nieuwe psychoactieve stoffen
(designerdrugs)
5.Amfetamine
4.Cocaïne
3.Lachgas
2.Ecstacy / Xtc
1.Cannabis
Bron: Trimbos Instituut

10. Paddo’s / Truffels

Ongeveer 1,4% van alle Nederlanders hebben ooit geëxperimenteerd met paddo’s en truffels. Dit zijn paddestoelen die vaak een hallucinerende stof bevatten zoals psilocine en psilocybine.

Na het eten van de paddenstoelen ervaart de gebruiker vager zicht met veel kleuren. Ook hebben paddo’s en truffels veel effecten op de hersenen en ervaart de gebruiker vreemde gedachtes en een dromerig gevoel.

9. Ritalin

Ritalin is een medicijn en behoort tot de amfetamine. Het middel wordt voorgeschreven aan personen die last hebben van ADHD. Ritalin wordt ook veel gebruikt door personen die het middel niet krijgen voorgeschreven door hun arts. Denk bijvoorbeeld aan studenten die het middel gebruiken om langer te studeren of personen die het middel gebruiken om beter te presteren op werk.

Bij sommigen ontstaat er een verslaving doordat zij de effecten van Ritalin als zeer prettig ervaren.

8. Slaap en kalmeringsmiddelen

Slaap en kalmeringsmiddelen die in Nederland vaak gebruikt worden zijn medicijnen zoals benzodiazepinen. Maar liefst 10,2% van alle Nederlanders boven de 18 hebben het afgelopen jaar deze middelen gebruikt. In veel gevallen wordt dit voorgeschreven door een dokter.

Benzodiazepinen worden ook vaker illegaal verkocht via internet websites of dealers.

7. GHB

In sommige dorpen wordt er onder jongeren veel GHB gebruikt. Deze vloeistof wordt vaak gebruikt op feesten en festivals en lijkt op de effecten van alcohol.

De risico’s bij GHB gebruik zijn groot. Een overdosis komt regelmatig voor doordat de drug niet goed te doseren is. Op de EHBO zorgt GHB voor de meeste opnames doordat gebruikers bewusteloos raken en verward zijn.

6. NPS / Designerdrugs

Nieuwe psychactieve stoffen oftewel designerdrugs zijn nieuwe middelen zoals; 4-FA, 2C-B, 3-MMC en 4-MMC. Deze designerdrugs zijn vooral populair onder jongeren. In 2020 gaf 1,5 / 2% van alle scholieren aan ervaring te hebben met designerdrugs.

De drugs zijn vaak chemische families van Xtc en werken ongeveer hetzelfde. Deze middelen zorgen voor het vrijkomen van o.a. dopamine en hebben verschillende effecten voor de gebruiker. Het risico van NPS / Designerdrugs is dat er nog te weinig risico’s bekend zijn op de lange termijn.

5. Amfetamine

Amfetamine; oftewel ‘speed’ is een zeer verslavende stof die vaker in Nederland voorkomt dan gedacht. Amfetamine wordt gebruikt als drug in het uitgaansleven met als doel om langer wakker te blijven en een oppeppend gevoel te ervaren. Echter wordt de drug ook naast het uitgaan gebruikt om gefocust te zijn op werk of school. Dit neemt risico’s met zich mee omdat amfetamine meer verslavend zijn dan bijv. Xtc.

Ongeveer 1,7% van alle Nederlanders hebben ooit in hun leven amfetamine gebruikt.

4. Cocaïne

Cocaïne is een van de meest bekende soorten hard drugs. Het witte poeder zorgt na inname voor extra energie en zelfvertrouwen. De gebruiker ervaart een opgewekt, sociaal gevoel en wilt vaak meer gebruiken.

In Nederland wordt er veel cocaïne gebruikt vooral onder hoger opgeleiden. Ongeveer 5,4% van alle Nederlanders heeft ooit in zijn leven cocaïne gebruikt. Bij een klein percentage zorgt cocaïne voor grote problemen zoals; verslaving, schulden en het verliezen van werk.

3. Lachgas

De afgelopen jaren is het gebruik van lachgas in Nederland spectaculair toegenomen. Lachgas wordt zelfs vaker gebruikt dan cocaïne. De reden voor deze toename is dat lachgas redelijk eenvoudig te verkrijgen is. Bij veel groothandels was lachgast verkrijgbaar omdat het middel gebruikt wordt in slagroompatronen.

Hoewel het gebruik van lachgas onschuldig lijkt zijn er wel degelijk risico’s. Er zijn gebruikers die verslaafd raken en daardoor een risico lopen. Zo zijn er verhalen bekend van gebruikers die verlamd zijn geraakt door het toenemen van grote hoeveelheden lachgas. Daarom is lachgas sinds juni 2020 toegevoegd aan de opiumwet.

7,2% van de volwassenen in Nederland heeft ooit lachgas geprobeerd.

2. Ecstacy / Xtc

Exstacy / XTC is de meest gebruikte illegale hard drug in Nederland. Vooral in het uitgaansleven en op festivals is het gebruik van Xtc gewoon geworden. 3,5% van alle Nederlandse scholieren hebben ervaring met Xtc. Onder de doelgroep 20 t/m 29 jarigen stijgt dit aantal sterk.

Xtc zorgt ervoor dat het stofje ‘dopamine’ vrijkomt. Dit geeft een gelukmakend, verliefd gevoel aan de gebruiker. De risico’s bij het gebruik van Xtc zijn klein maar wel aanwezig. Zorg ervoor dat je Xtc pillen test op sterkte bij de GGD of het Trimbos instituut. Verder is het belangrijk om voldoende, maar niet teveel water te drinken tijdens het gebruik.

1. Cannabis

De meest gebruikte drug in Nederland is cannabis. Wiet en hasj wordt veel gerookt en is gemakkelijk verkrijgbaar via de coffeeshops. Ongeveer 7,2% van de volwassen Nederlanders gebruikt regelmatig cannabis. Het aantal cannabisgebruikers onder jongeren (20-24 jarigen) ligt op 22,3%.

Het roken van cannabis geeft de gebruiker een dromerig ontspannend gevoel (stoned) of juist vrolijk (high).

Bronnen;


0 Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *