10 Leuke Kaartspelletjes om Thuis te Spelen


Kaartspelletjes | Zin om thuis spelletjes te spelen? Er zijn honderden verschillende kaartspelletjes verkrijgbaar bij jouw lokale spellenwinkel. Maar welk kaartspel is nu echt leuk? In dit artikel hebben we de 10 leukste spellen op een rij gezet zodat jij je thuis goed kan vermaken. We zijn ook benieuwd naar jouw favoriete spel. Deel je reactie onderaan het artikel en help andere spelletjesfanaten om nieuwe spellen te ontdekken.

Mocht je meer zin hebben in een bordspel? Bekijk dan ook de top 10 leukste gezelschapsspellen.

Leukste kaartspelletjes

Nr.Kaartspel
10.Uno
9.Dobble
8.Valse Motten
7.Halli Galli
6.Koehandel
5.Machiavelli
4.Saboteur
3.Exploding Kittens
2.Ligretto
1.Boonanza

10. Uno

Uno is een leuk spel geschikt voor de hele familie. Doel is om zo snel mogelijk van je kaarten af te komen door deze op de juiste volgorde op te leggen. Je moet echter wel rekening houden met speciale actiekaarten en wellicht een bluffende tegenstander. En vergeet vooral geen Uno te roepen bij je laatste kaart!

9. Dobble

De ronde Dobble kaarten bevatten meerdere symbolen van voorwerpen en objecten. Het spel kan op meerdere manieren gespeeld worden maar in alle gevallen moet je zo snel mogelijk de objecten op jouw kaart zien te matchen met de kaart die op het speelveld ligt. Dobble is een razendsnel spel waarbij je goed moet opletten en gefocust moet zijn. Het is een kort kaartspel en kan je in zo’n 10 minuten spelen.

8. Valse Motten

Bij de meeste spelletjes is het niet de bedoeling dat je vals speelt. Echter, bij Valse Motten moet je juist vals spelen om te winnen. Het doel van Valse Motten is om zo snel mogelijk van je kaarten af te komen. Een deelnemen is de bewakingskever. Deze deelnemer heeft als doel om te controleren of er niemand vals speelt. Je kan vals spelen door kaarten onopvallend te laten vallen of in je mouw te steken. Zolang de bewakingskever het maar niet opmerkt!

7. Halli Galli

Halli Galli is het bekende ‘spel met de bel’. Elke speler krijgt een stapel kaarten waarop fruit is afgebeeld. Ombeurten leggen de spelers een kaart op. Zodra er vijf fruitstukken op de tafel liggen moet je zo snel mogelijk op de bel drukken en win je alle kaarten. De speler die als laatste overblijft met de meeste kaarten wint. Halli Galli is vooral een leuk spel voor jonge kinderen.

6. Koehandel

Het kaartspel koehandel lijkt nog het meest op een boerenmarkt. Spelers moeten tegen elkaar opbieden om beesten tegen de best mogelijke prijs te kopen. Op het einde wordt de balans opgemaakt en blijkt wie de winnaar is. Koehandel is gemakkelijk om te leren en is geschikt voor zowel jonge spelers als oude spelers.

5. Machiavelli

Machiavelli is een wat uitdagender kaartspel waarbij spelers verschillende rollen moeten aannemen. Elke rol heeft zijn speciale krachten welke de spelers kunnen inzetten. Doel is om zo snel mogelijk acht gebouwen te bemachtigen in een middeleeuws stadje. Dit kaartspel is ideaal om met een kleine groep te spelen en levert veel leuke verrassingsmomenten op dankzij de grote mogelijkheid aan tactische en sluwe manieren om te spelen.

4. Saboteur

De Saboteur is een prachtig vormgegeven spel waarbij je als kabouter-mijnwerkers je een weg moet banen naar het goud. Er zijn echter ook saboteurs, die juist willen dat het goud niet bereikt wordt. De verschillende route kaarten vormen een labyrint van gangen. De saboreur(s) hebben de mogelijkheid om de boel te saboteren door doodlopende paden te bouwen. Spelers kunnen elkaar ook helpen door het gereedschap te repareren, en door het laten instorten van een stukje gang kan je een positief of negatief effect creëren. Je weet nooit precies wie je tegenstanders zijn, en wie hetzelfde doel nastreeft als jij. Het spel verloopt snel, en na 3 rondjes tel je je goudstukken. Pas op dat moment wordt duidelijk wie gewonnen heeft, want niemand kan dat eerder zien.

3. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een snel kaartspel waarbij het doel is om vooral niet de Exploding Kitten kaart te trekken. De spelers moeten er dus alles aan doen om te achterhalen waar deze kaart zich bevindt in het kaartendeck. Zeker op het einde van het spel leidt dit tot hilarische momenten.

2. Ligretto

Ligretto kan gespeeld worden met 2 t/m 4 spelers. Koop je meerdere edities dan kan je dit kaartspel t/m 16 spelers spelen. Doel is om zo snel mogelijk van jouw Ligretto stapel af te komen. Dit doe je door kaarten opeenvolgend op te leggen in een razend tempo. Bekijk hieronder de introductievideo van fabrikant 999 Games.

1. Boonanza

Het leukste kaartspel is wat ons betreft Boonanza. Het doel van dit spel is om bonen te kweken en uiteindelijk te oogsten. Kies er vooral voor om de juiste bonen te kweken zodat je hoge punten scoort. Echter is het nog een hele uitdaging om je bonen te behouden omdat er veel wendingen in dit spel zitten. Boonanza is te spelen met 3 tot 5 spelers en duurt zo’n 45 minuten.


1 Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Ik vind persoonlijk Exploding Kittens een lastig spel. Vooral op het einde loopt het spel een beetje vast en win je vooral met geluk hebben. Het lijkt net alsof het einde van het spel nog niet helemaal goed doordacht is en ze misschien andere rollen en kaarten hebben moeten toevoegen.